background

     День Перемоги – свято вдячності і пам’яті про подвиг. Воно об’єднує покоління, змушує згадувати найстрашніші злочини, цінувати життя й свободу, прагнути миру. І в нашій бібліотеці завжди є відгук на нього: із року в рік читачі отримують інформацію про Другу світову війну, дізнаються про приклади мужності й героїзму, вчаться робити висновки. На цей раз тематичних заходів у нас також вистачало.

     Дуже емоційною й велелюдною стала літературно-мистецька композиція «У бронзі, у граніті, у серцях», яку для учнів 6-А, 6-Б, 9-Б, 10-А класів Першої міської гімназії та 10-А класу СПШ № 17 організував відділ масової роботи та естетичного виховання. У виконанні юних артистів – учнів 10-А класу Першої міської гімназії та Черкаської дитячої музичної школи № 2 лунали вірші й пісні, присвячені страшним рокам війни. У витворах мистецтва, як і в тексті ведучих, ішлося про молодих людей, по суті ще дітей, які залишали школу і йшли на фронт; про жінок, що кохали й чекали, лікували й воювали; про малюків, чиї перші враження про світ були покреслені вибухами, смертями, непоясненною жорстокістю; про листонош, які боялися своєї роботи; про остарбайтерів, знищені села, концтабори. Тексти підкріплювалися відеоматеріали, фотографіями, промовистими малюнками.

     Із молоддю й дітьми спілкувалися не лише однолітки. На захід були запрошені представники відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м. Черкаси. У події вони брали участь не лише як глядачі. Голова відділення Тетяна Анатоліївна Бугеря зачитала уривки з робіт, які надійшли на організований «Турботою…» і німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» конкурс документального оповідання «Бути людиною». Ще кілька учасників організації подарували присутнім виконання тематичної пісні.

     З дещо меншим розмахом, та з не меншою інформативністю пройшли відповідні заходи в інших відділах читальні. Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів провів для своїх користувачів веб-розвідку «Ми – з майбутнього», що вже добре зарекомендувала себе серед читачів. На цей раз цікаві факти про участь українців у Другій світовій війні, зашифровані в QR-кодах, по бібліотеці збирали учні 7-Б класу ЗОШ № 6.

     У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів на учнів 2-А класу СПШ № 3 чекав урок мужності «І живуть у пам’яті народу його вірні дочки і сини». Захід був присвячений маленьким героям Черкащини, які, попри юний вік, віддавали здоров’я, а часом і життя, аби звільнити Батьківщину від окупації ворогом.   

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG