background

      Посміхатися, конкурувати й випробовувати себе. Грати завжди й всюди. У веселій боротьбі загартовуватися й ставати меткішими, дотепнішими, більш ерудованими. Чи це не девізи дитинства? До Всеукраїнського дня бібліотек вони стали девізами для наших читачів – хоча б на той час, який вони проводили в стінах нашого закладу. Прийняти виклик і довести свою майстерність у різних сферах відвідувачі змогли в численних вікторинах, квестах та різножанрових іграх. Як дітлахи грали й змагалися на наших заходах, читайте нижче.

     Те, що гра буває багатоликою й захопливою тоді, коли стосується книг, довів бібліографічний марафон «Вам знайомий дім книжковий», прем’єру якого представили 30 вересня учням 4-А класу СПШ № 17 у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Почався захід із того, що малеча буквально «пірнула» в змагання, навіть тему й ключове послання його видобуваючи за допомогою розминки-дешифратора. «Бібліотека – душі аптека», – це читачі з’ясували, пригадавши порядковий номер в алфавіті кожної літери висловлювання. Потім учасники складали пазли, у такий спосіб дізнаючись інформацію про перші в історії бібліотеки, письменників та матеріали для писання. Перевіряли свою бібліотечну грамотність, коли поєднували бібліотечні терміни з визначеннями. Розгадували тематичний чайнворд за типами книг. Шукали синоніми до слова «книголюб» серед запропонованих понять (їх емоційна палітра коливалася від нейтрального «бібліофіла» до дражливого «книжкового хробака»). І нарешті, утворювали всі можливі іменники зі слова «бібліотека».

     Ще один конкурс, на цей раз у вигляді подорожі крізь століття, відділ запропонував 28 вересня учням 3 класу ЗОШ № 29. Йдеться про історичну гру «Мати Україна – ти для нас одна». У ній дітлахи розминали інтелектуальні «м’язи» за допомогою конкурсу «Вірю – не вірю» (наприклад, у те, що ЗолотіВорота в Києві цілком виготовлені з однойменного благородного металу). А потім заходилися відповідати на тестові питання за символами, традиціями, стравами, ремеслами українців та побутом козацтва. Завершився захід відеоконкурсом, який вимагав відгадати значну українську історичну пам’ятку й знайти її на уявній карті Батьківщини.

     Популярними й динамічними заходами лишаються квести «Таємничими лабіринтами бібліотеки» відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів та «Витівки Бібліоші» відділу масової роботи та естетичного виховання. У першому 30 вересня взяли участь учні 6-Б класу СПШ № 17. Вони традиційно шукали скарби, зупиняючись на окремих станціях і розв’язуючи кросворди, ребуси та інші інтелектуальні задачки. Учасниками другого 1 жовтня стали учні 4-Б класу СПШ № 17. Кумедний бібліотечний домовичок, як завжди, перевіряв художні, музичні, артистичні здібності своїх візитерів і, певно, лишився задоволеним.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Також відділ масової роботи та естетичного виховання провів 30 вересня для учнів 1-В класу СПШ № 3 літературно-мистецьку вікторину «Казки в живописі». Цей захід відрізнявся вдумливою й осмисленою внутрішньою роботою читачів. Перед тим, як поринути в змагання, малюки разом із бібліотекарем здійснили огляд картин у галереї відділу. Там наразі експонуються роботи вихованців дитячої студії «Риф-Ми». Радість і смуток автори натюрмортів і пейзажів виражають яскравими й чистими барвами, закарбовуючи в них відчуття щастя й любові до життя. Заглибитися в тему допоміг й огляд книг із живопису та видань для дітей із серії «Вчимося малювати». А потім дійшла черга безпосередньо до вікторини. Учасники пригадали, що таке казка, як зображують на картинах її героїв; за репродукціями визначили, про які народні перекази йдеться, та із задоволенням «пройшлися» сюжетами відомих із колиски історій про тварин та боротьбу добра зі злом. 

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Не стояв осторонь від конкурсів й Інтернет-центр бібліотеки. Протягом 30 вересня – 1 жовтня його працівники залучили відвідувачів до Інтернет-ярмарку. За умовами акції, кожен учасник міг відповісти на 3 питання з живопису, професії, географії, зоології чи категорії «Сюрприз» або виконати простий спортивний норматив і заробити додаткові хвилини на безкоштовне користування комп’ютером. Найбільшою популярністю серед хлопців-відвідувачів, передбачувано, користувався «Спорт». За ходінням із книжкою на голові, стрибками на одній нозі та віджиманням із задоволенням спостерігали всі присутні, даючи «цінні» поради й нерідко показуючи, як саме, на їхню думку, треба виконувати завдання. Хоча особливо старанні користувачі залюбки розгадували логічні задачки, напружували пам’ять щодо ремесел та демонстрували своє розуміння мистецтва.

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG