background

     Одне з найочікуваніших весняних свят для залюблених у культуру людей – Міжнародний день театру, який щороку відзначається 27 березня. Оскільки воно припадає на Тиждень дитячого читання, наша бібліотека вирішила поєднати приємне з корисним: привітати артистів із професійною подією та подарувати читачам кілька годин спілкування із цим мистецтвом та його представниками. А заразом і довести, що книга з театром – щирі товариші.

     Для маленьких шанувальників сцени відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів провів зустріч «Книга в житті відомих краян» з акторами Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка. Побачитися з учнями 4-А, 4-Б класів Першої міської гімназії та 4-Б класу ЗОШ І – ІІІ ступенів № 19 прийшли: народний артист України Юрій Берлінський, заслужені артистки України Світлана Москаленко та Наталія Вігран, актори театру Марія Марущак та Олексій Клименко. Захід вийшов надзвичайно насиченим, оригінальним і викликав цілу хвилю обговорень серед дітей. Не дивно, адже свої погляди на літературу, мистецтво й навколишній світ висловили не просто люди творчої професії, а представники кількох поколінь, різних театральних шкіл, з відмінним артистичним і життєвим досвідом та смаками.

     Юрій Григорович відразу знайшов спільну мову з малюками й заручився їхньою найпалкішою підтримкою: виявилося, що до його найулюбленіших книг належать «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка – як і в більшості присутніх. Це природна річ, бо ж такі книги вічні й лишаються актуальними протягом десятиліть. Разом зі Світланою Олексіївною Юрій Берлінський пригадав дитинство в селі й ті часи, коли телевізорів у хатах не було (та й електричного освітлення, чесно кажучи, теж). І яке грандіозне значення для них мала книжка – головне й часто єдине джерело знань про далекі краї, інших людей і, водночас, джерело інтелектуальної насолоди. Із книгами тоді знайомилися хто як міг: читаючи особисто під гасовою лампою або коло свічки, слухаючи читання вголос батьків чи радіовистави за відомими казками.

     Ділилися спогадами й про перші в житті видання. Найкумеднішу історію розповіла Наталя Миколаївна, зізнавшись, що її першою книгою стала… «Екнциклопедія материнства». Грубий том був чималим стимулом для міркувань про виховання дітей, які тоді ще зовсім юна Наталя прагнула донести до своїх батьків.

     Дуже багато було запитань із залу. Дітей цікавило все, що робиться за лаштунками: як актори здобувають ролі, наскільки складно вчити слова, яких персонажів зручніше грати – добрих чи лихих – тощо. Ілюстрацією до відповідей артисти зробили уривки з вистав театру «Золоте курча» та «Дванадцять місяців, або Хранителі року». Наприкінці зустрічі Олексій Клименко поцікавився в малечі, які літературні історії вони мріють побачити на підмостках театру. Пізніше наші гості зізналися, що чимало творів, названих читачами, їм невідомі. А побажань щодо українських і зарубіжних казок виявилося так багато, що артисти серйозно замислилися про можливість постановки деяких із них у Черкасах.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Спробувати власні сили в сценічному втіленні різних сюжетів і персонажів запропонували учням 6-А класу Першої міської гімназії працівники відділу масової роботи та естетичного виховання на конкурсі акторської майстерності «В гостях у Мельпомени». Привілей стати учасником однієї з команд – «Сакура» чи «Театр тіней» – читачам ще треба було заслужити. Для цього вони пригадали основні театральні реалії, такі як антракт, партер, грим, бутафорія та ін.

     Відтак для дітей розпочалися справжні веселощі й запекла боротьба. Актори-аматори демонстрували гарну поставу й намагалися передати ходу людей у різних життєвих обставинах. Розігрували сцени із життя вокзалу в трагедійному й комічному ключі. Змагалися в танцях під музику різних напрямків та виконували пісні в манері оперних співаків, рокерів, реперів. Спробували зобразити шлях виходу з конфлікту за допомогою артистизму й почуття гумору. А ще вимовляли одну фразу з різною інтонацією, хизувалися талантами мімів, імпровізували й дуже багато сміялися. У фіналі команди показали майже рівні результати: переможець «Сакура» виграла з перевагою лише в один бал.

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG