background

     «Якщо вам не дуже подобається читати, можливо, ви ще просто не знайшли «Вашу» книгу», – вважає дитяча письменниця, ілюстратор власних книжок, педагог Марина Павленко. Про важливість вибору літератури для душі, про читання як не завжди просту, але захопливу працю, а ще про те, що навіть плакати над книгою добре, коли робиш це разом із батьками, авторка розповіла під час зустрічі з черкаськими школярами 12 листопада. Поспілкуватися з письменницею в нашій бібліотеці пощастило учням 4-А, 4-Б класів Першої міської гімназії, 3-А, 4-А, 5-Б, 5-В, 5-Г класів СПШ І – ІІІ ступенів № 17.

     Попри серйозність і значимість піднятих питань – родинного читання, змагання між літературою й комп’ютером – спілкування не було ані дидактичним, ані моралізаторським. Навпаки – письменниця цікаво й просто розповіла про своїх дочок, які стали прототипами деяких героїнь, порадила сучасних популярних авторів, зачитала кумедний уривок про шкільне життя, в якому діти зі сміхом упізнали себе. Та, звісно, лейтмотивом заходу стали численні книжки Марини Павленко. Її щира любов до власних персонажів – Домовичка, русалоньки Софійки – передалася й дітям, які із задоволенням слухали про витівки й пригоди колоритних героїв.

     Із розповідей письменниці чимало для себе почерпнули як віддані її читачі, так і ті, хто ще не встиг ознайомитися з її творчістю. Діти слухали, як Домовичок сидів на загадковій дієті («Домовичок із палітрою»); як Софійка палко кохала свого однолітка й змагалася з конкуренткою  – «новенькою» в класі – за його увагу (цикл «Русалонька із 7-В»); чому авторка вдячна чоловікові за книжку «Миколчині історії»; чим закінчилася вибагливість вередливої дівчинки, що аж надто перебирала принцами («Півтора бажання») та про багато інших речей. Зі старшими читачами авторка редагувала недолугий лист безнадійно закоханого службовця й ділилася враженнями від рецензій на її твори.

     Окремо Марина Павленко розповіла про літературну творчість мами – Ольги Павленко й презентувала її книгу «Мальви на причілку». Зачитавши уривки з видання, письменниця продемонструвала дітям, наскільки захопливим заняттям може бути вивчення абетки й старанна робота зі словами. Прикладом стали вірші, у яких усі слова починаються або закінчуються на одну букву – на «б», на «в» або на «ь». Діти швидко розсмакували гру та почали й собі «замовляти» до прочитання такі віршики – особливо винахідливі, наприклад, зажадали дізнатися, як Ольга Павленко вирішила питання з літерою «и».

     Наприкінці зустрічі маленькі читачі засипали авторку численними питаннями про її творчість і життя. Дуже діти зраділи нагоді придбати видання Марини Павленко й взяти в улюбленого автора автограф. 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.jpg