background

      Хто в юні роки не зачитувався пригодами капітана Немо, Джима Хокінса і капітана Блада?.. Світ далеких подорожей, боротьба з хвилями, погляд у далечінь під веселе поскрипування снастей, – усе це видавалося неймовірно романтичним. Що вже казати про заповітну мрію кожного справжнього мандрівника – знайти нову землю, якій колись (а чом би й ні?) дадуть твоє ім’я! І таки ж чимало в історії тих щасливчиків, яким вдалося не просто побачити нові горизонти, а й відкрити цілі материки та океани, розширюючи в такий спосіб знання людства про географію Землі. Саме про таких мандрівників йшлося на годині цікавих повідомлень «Географічні відкриття», яку 15 травня для учнів 6-Б класу ЗОШ І – ІІІ ступенів № 12 провів відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     Розповідь про Христофора Колубма, Амеріго Веспуччі, Фернана Магеллана, Абеля Тасмана, Джеймса Кука, Фадея Беллінсгаузена супроводжувалася відеодемонстрацією портретів видатних мореплавців, карт із маршрутами їхніх плавань, відомих картин із сюжетами першого знайомства мандрівників з аборигенами незвіданих країв. Звісно, на першовідкривачів чекали не тільки слава й багатство (часто з присмаком крові та обману довірливих племен), а й чимало небезпек, у числі яких: шторми, цинга, войовничість місцевого населення, часом, бунт власної команди.

     Нерідко знайомство з чужими традиціями закінчувалося для мореплавців трагічно – як і сталося, власне, з Магелланом та Куком. Остання постать взагалі надзвичайно цікава, хоча б обставинами своєї смерті, які народна творчість розписала значно яскравіше й ефектніше, ніж це було насправді (прикметно, що учні, присутні на заході, не просто чули цю фольклорну історію – одна читачка навіть продекламувала напам’ять куплет із пісні В. Висоцького «Чому аборигени з’їли Кука?»).    

     На заході дітлахи не просто дізналися чимало несподіваних фактів з історії дослідження Земної кулі, а й подумки здійснили подорож від Америки до Австралії й Антарктиди, а також пригадали міф про трьох слонів, які тримають на собі планету, і вкотре подивувалися багатству й досконалості світу, який ще й досі чекає на нових дослідників.

002.jpg 019.jpg 024.jpg 025.jpg 026.jpg