background

    Про спалення рукопису другого тому «Мертвих душ» та про плітки після смерті видатного українського письменника Миколи Гоголя, без перебільшення, знають майже всі освічені люди. А як щодо любові найвідомішого містика української літератури до солодощів? Чи того факту, що в Миколи Васильовича був свій рецепт напою «гоголь-моголь»? А ще письменник боявся грози, соромився свого носа й обожнював книги мініатюрного формату. Ці та інші несподівані факти з біографії класика дізналися учні 7-Б класу Першої міської гімназії, відвідавши літературну годину «Нерозгадані таємниці життя Миколи Гоголя», підготовлену для них відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     На містичний нумерологічний збіг натрапляємо вже при народженні Гоголя. Його мати наснилася його батьку ще задовго до їх зустрічі й стала своєрідним «подарунком» Василю від Божої Матері (до неї юнак звертався, аби позбутися пропасниці). Різниця між батьками малюка становила 13 років – стільки ж було його матері на момент весілля. Ім’я письменнику дали на виконання обітниці святому Миколі Диканському (у молитві мати ладна була пообіцяти що завгодно, аби третій її малюк народився здоровим і лишився живим).

     Цікаво також, що сюжет «Ревізора», як і «Мертвих душ», Гоголю підказав його товариш – Пушкін. Останній навіть гостював у Миколи Васильовича. Свій перший виданий твір «Ганс Кюхельгартен» молодий письменник позабирав із книгарень після нищівної критики в пресі… У житті й творчості Гоголя ще чимало таємниць і вражаючих колізій, тож у межах однієї літературної години розповісти про них усіх неможливо. Утім, найцікавішим моментам в заході, звісно, знайшлося місце.