background

Відома дитяча письменниця, лауреат літературної премії ім. Володимира Короленка Майя Флорівна Фролова народилася в місті Сміла на Черкащині. У Смілі й пройшло її дитинство. Згодом сім’я переїхала до Західної України. Закінчивши школу зі срібною медаллю, Майя Фролова вступила до Чернівецького університету на факультет російської філології, який закінчила у 1955 р. Після одруження майбутня письменниця, через постійні відрядження чоловіка, за професією військового, долає тисячі кілометрів уздовж і впоперек колишнього Радянського Союзу: Москва, Магадан, Владивосток, Грузія, Далекий Схід… Працювала редактором книжкових видавництв у Москві, Магадані, в радіокомітеті у Владивостоці.

В 1971 р. Майя Флорівна стала членом Спілки письменників СРСР. А в 1972 р., на запрошення та за клопотанням відомого черкаського письменника Миколи Негоди, вона з доньками переїздить із Грузії до Черкас, де стає членом обласної організації Спілки письменників України.

Літературну творчість Майя Фролова розпочала в 1962 р. Саме тоді вийшла її книга для дітей молодшого віку «Солнечная Северяния». Пізніше з’являються книги для дітей старшого віку: це повісті «Над Травдой-рекой» (1964), «Задумайся о себе» (1978), «Ау, мама!...» (1979), «А вы мне – кто?» (1984), «Весенний коридор» (1986), «Девочка, которая придумала себя» (1987), «Не спеши становиться на колени…» (1989), «Найди меня, мама!» (1995), «Де народився, там і згодився» (2001), «Капризуля» (1999), «М’яч у піднебессі» (2007).

Усі книги Майї Фролової – про дітей і адресовані насамперед дітям. В них вона торкається проблем, які найбільш хвилюють дітей, підлітків, молодь.

Понад 35 років Майя Флорівна керувала літературно-творчим гуртком «Пегасик» в Черкаській обласній бібліотеці для дітей.