Цікаве в періодиці (5-9 кл.)
Мирний В. Черепахові морські свинки
Мирний В. Черепахові морські свинки / Владислав Мирний // Зоодруг. – 2020. – № 8-9. – 60-61.
Морські свинки – товариські домашні тваринки. Їх приручили за 5000 років до нашої ери жителі гірських племен із південно-американських Анд. Мабуть, «свинками» їх назвали через рохкання, товстеньке черевце й постійне поглинання їжі. А «морська», можливо, від слова «заморська», тобто екзотична, привезена здалеку.
Селекціонери вивели багато різновидів морських свинок. Одні з них – черепахові. Чому вони так називаються? Як правильно доглядати і що треба знати, щоб свинкам не нашкодити, читайте в статті.
Левченко О. Барвисті креветки
Левченко О. Барвисті креветки / Олександр Левченко // Зоодруг. – 2020. – № 8-9. – С. 56-57.
Дивовижний світ акваріумів викликає захоплення в багатьох людей. Екзотичні рибки, барвисті рослини – далеко не повний перелік маленької підводної екосистеми. В останнє десятиріччя до акваріумів стали підселяти й креветок. Креветки є не тільки прикрасою, але й санітарами акваріума, очищаючи його від багатьох органічних відходів – залишків їжі, не з’їдених рибками, опалих рослин і їх фрагментів тощо. У даний час селекціонерами отримано багато видів креветок, що мають практично всі кольори веселки.
Як утримувати та розводити креветок у домашніх умовах, дізнавайтеся зі статті.
Руденко В. Міцні острів’яни
Руденко В. Міцні острів’яни / Віта Руденко // Зоодруг. – 2020. – № 8-9. – С. 44-47.
Курильський бобтейл – унікальна порода кішок, загартована кліматом вулканічних островів. Куці хвостики, міцне здоров’я та лагідний характер – головна візитівка породи. Курильський бобтейл – не диванна кішка. Це активна, інтелектуально розвинена тварина, якій потрібне спілкування. Ще більше цікавої та пізнавальної інформації про цю породу кішок знайдете в статті.
Боярських Г. Молекулярні «підробки»
Боярських Г. Молекулярні «підробки» / Ганна Боярських // Колосок. – 2020. – № 9. – С. 2-7.
Червона, чорна, кабачкова, баклажанна... А як щодо фруктової ікри? Дивина? А от і ні! Сферифікація – захоплива техніка приготування неймовірних страв молекулярної кухні. Завдяки їй із будь-якої рідини можна створити кульки з тоненькими мембранами, що майже не відчуваються в роті, проте, коли вони розчиняються, то «вибухають» феєричним концентрованим смаком. Більше цікавої інформації про сферифікацію шукайте в статті.
Петринка Л. Мандрівка столицями країн світу
Петринка Л. Мандрівка столицями країн світу / Людмила Петринка // Колосок. – 2020. – № 9. – С. 34-41.
У кожної країни світу, маленької чи великої, є столиця. Це офіційно визнане найголовніше місто країни, в якому знаходяться вищі органи влади та управління. Часто воно також є основним економічним центром країни. Кожна столиця має свою історію виникнення й розвитку. Хочете дізнатися, яка зі столиць світу найдавніша, найбільша, найкрасивіша, наймузичніша, найбільш відвідувана, а яка має найбільше каналів та мостів? Тоді ця стаття саме для вас.