Цікаве в періодиці (5-9 кл.)
Шевчук Л. Почему пахнут цветы
Шевчук Л. Почему пахнут цветы / Л. Шевчук // Колосок. – 2013. – № 7. – С. 24-27.
Аромати рослин – це одне з див природи. Чарівно пахнуть троянди, лаванда, мускатна м’ята, герань, базилік, ірис, фіалка, бузок, конвалія, розмарин, чорнобривці і багато інших рослин. Їх запахи нікого не залишать байдужим – вони приносять хороше самопочуття і радість. Проте є й такі, що пригнічують настрій і навіть можуть викликати нездужання.
Запахи використовували ще древні мисливці. Вирушаючи на полювання, чоловіки африканських племен намазувались з голови до ніг пахучим соком болотної пальми, щоб тварини не відчували їхнього наближення. Коли ж поверталися додому з мисливськими трофеями, їм на голови одягали вінки з пахучих квітів –символ радості. До речі, звичай зустрічати переможців вінками зберігся до нашого часу.
Вдихаючи квіткові аромати, мимоволі дивуємося їх різноманітності. У одних квітів солодкі, пряні приємні запахи, у інших – різкі і неприємні, а є рослини, які не пахнуть зовсім. Від чого це залежить? Виявляється, у квітів є спеціальні залози, що виробляють пахучі ефірні масла. Випаровуючись, вони надають квітці аромат. Що ж це таке – ефірне масло? Навіщо рослині ефірні масла? Яким штучним способом можна їх отримати? Вам цікаво дізнатися?
Прочитайте статтю і пориньте у чарівний ароматний світ рослин!
Крыжановская Е. Тропическая «звезда» карамбола
Крыжановская Е. Тропическая «звезда» карамбола / Е. Крыжановская // Колосок. – 2013. – № 7. – С. 18-23.
Тропічні фрукти на прилавках магазинів своїм екзотичним виглядом та яскравістю кольорів нагадують учасників бразильського карнавалу або естрадних «зірок» у натовпі. Але серед фруктів (точніше серед ягід) є справжня «зірка» – карамбола.
«Зірковий» статус карамболи визначають не її надзвичайні смакові якості, а декоративність плоду. На довгастих плодах карамболи є п’ять поздовжніх ребер. Нарізавши плід на поперечні часточки, ви побачите симпатичні п’ятикутні зірочки, якими можна ефектно прикрасити фруктові салати, желе і коктейлі. Саме за це плоди карамболи називають тропічними зірками або «старфруктами».
Прочитайте статтю та дізнайтеся більше про цю «зірку» серед смачних і корисних тропічних гостей нашого столу.
Колиснык Я. Зелёная фабрика жизни
Колиснык Я. Зелёная фабрика жизни / Я. Колиснык // Колосок. – 2013. – № 7. – С. 8-17.
Сонце – основа життя. Так говорили античні філософи і не помилялись. Всесвіт наповнений різноманітними видами енергії, але основне його джерело для більшості біологічних процесів на нашій планеті – сонячне світло. Та і тут не все так просто.
Вловлюватисвітлову енергію Сонця і перетворювати її в щось корисне, а саме – в енергію хімічних зв’язків синтезованих вуглеводів, не кожен мастак. На це здатні лише ті організми, які освоїли секрети фотосинтезу – фототрофи. До них належать рослини і фотосинтезуючі бактерії, зокрема, зелені та пурпурні ціанобактерії. Отож, стаття розповість вам про таємниці фотосинтезу бактерій. А ще ви дізнаєтесь, чому листя зелене і чому восени воно жовтіє? Хто відкрив секрети фотосинтезу?
Тож, читайте та мандруйте в світ живої природи!Бренд-менеджер
Бренд-менеджер : профессия // Юная Леди. – 2013. – № 5. – С. 45.
Ви – генератор цікавих ідей? Для вас немає нездійсненних завдань? До того ж ви досить комунікабельні? Здається, ви пройшли перший тест на профпридатність у бренд-менеджери. Зараз ця професія є найбільш затребуваною. З кожним роком все більше компаній хочуть створювати свої бренди й з успіхом просувати їх на ринку. А бренд-менеджер знає тисячу способів, як це зробити. Він проводить маркетингові дослідження, вивчає ринок конкурентів і попит покупців. Нерідко саме бренд-менеджер придумує слоган і логотип продукту, а рекламне агентство тільки коректує вже готові ідеї. Але головне, він розробляє цілу стратегію, як вивести бренд на ринок і зробити його популярним.
Якщо вас зацікавила ця професія, у статті ви знайдете перелік найкращих вузів в Україні, де готують таких спеціалістів, а також плюси та мінуси, які є у цій діяльності.
Завтраком не делятся!
Завтраком не делятся! // Юная Леди. – 2013. – № 5. – С. 42-43.
Ця стаття зацікавить кожного, хто піклується своїм здоров’ям, гарною зовнішністю, і зрештою, й добрим настроєм. Тут ви отримаєте поради щодо правильного і корисного харчування. Дієтологи розкажуть вам все про сніданок: його значення для організму людини, як урізноманітнити меню й зробити сніданок не тільки корисним, але й смачним.