background

Киты у нашего порога // Тошка и компания. – 2013. – № 9. – С. 4-6.

Про китів чули всі. А чи знаєте ви, що до цієї групи тварин належать морські свині? Вони також близькі родичі добре відомих нам дельфінів.

Живуть морські свині у Північному, Чорному, Балтійському, Білому, Баренцовому і Балтійському морях. Інколи вони підпливають настільки близько до берега, що їх можна побачити. Цього маленького кита легко упізнати по характерній формі голови – короткій, із заокругленою мордочкою – і манері скакати по хвилях, залишаючи за собою цілий шлейф бризок.

Під водою морські свині орієнтуються за допомогою звукових хвиль. Видаючи клацаючі звуки, вони тим самим посилають короткі імпульси, ехо від яких повідомляє їм звукову картину навколишнього середовища. Для спілкування між собою у маленьких китів є власна «мова». Це сигнали попередження про небезпеку, прохання про допомогу тощо. Більше про цих морських тварин ви дізнаєтесь прочитавши статтю.

Блискавка // Професор Крейд. – 2013. – № 9. – С. 20-21.

Блискавка народжується всередині грозової хмари. Може вона утворитися і між кількома хмарами або між хмарою і землею. А спалахує вона завдяки електричним зарядам. Що ж таке електричний заряд? Чому виникає блискавка?

Стаття підкаже вам, як самим зробити кілька цікавих дослідів і дати відповіді на ці запитання!

Окапі // Професор Крейд. – 2013. – № 9. – С. 11-14.

Окапі –двоюрідні родичі усім відомих жирафів. Вони мають спільних предків – давно вимерлих палеотрадусів. Природа розпорядилася чесно: живеш у савані й тягнешся за кожним листком – отримуй, жирафе, довгу шию! А окапі довга шия лише заважатиме, адже його дім – лісова гущавина.

Ці тварини мають смугасті кінцівки, копита «із секретом», довгий язик та ріжки у самців. Вони вміють тихо насвистувати, чистити язиком очі та вуха, безшумно пересуватися та діставати листя на триметровій висоті. Люблять окапі чепуритися. Цим користуються наглядачі в зоопарках – коли треба тварину полікувати, висипають лікувальний порошок просто на спину окапі, і він сам злизує ліки, вичищаючи шкіру.

Де живуть окапі? Чим харчуються? Прочитайте статтю, дізнаєтесь багато цікавого про цю незвичайну тварину!

Пісулінська І. Злодюжки / І. Пісулінська // Колосок. – 2013. – № 8. – С. 34-41.

Ми всі користуємось геніальними винаходами, які створили талановиті люди, і різноманітними пристосуваннями, які легко можна придбати у магазині. Виявляється, серед тварин теж є доволі «творчі» істоти, які вміють використовувати чужі винаходи та пристосування. Щоправда, у тварин немає магазинів, а тому чужі ідеї вони викрадають або нахабно відбирають. Хоча іноді можуть і домовлятися!

Співжиття двох різних організмів із користю для кожного з них називають мутуалізмом. Як же вдається співпрацювати тваринам?

Наприклад, у покрові коралових поліпів живуть мікроскопічні водорості, які перебувають під захистом поліпів і «платять» їм за це органічними речовинами, що утворюються у процесі фотосинтезу. Ще тісніше, в один механізм лишайника, сплелися гриби та водорості (або ціанобактерії). Гриби, як і поліпи, використовують «друзів»-фотосинтетиків для того, щоб вирішити одне з найгостріших завдань буття – наїстися, скориставшися здатністю останніх утворювати на світлі органічні речовини із неорганічних.

Про такі цікаві процеси та про те, як вчені намагаються розв’язати загадки фотосинтезу з метою забезпечення людства продуктами харчування, розповідає ця стаття.

Надрага М. Олійні культури / М. Надрага // Колосок. – 2013. – № 8. – С. 16-21.

Серед культурних рослин, які людина вирощує заради корисних плодів та насіння, важливе місце посідають олійні.

Серед них розрізняють культури, які вирощують виключно для виробництва олії (соняшник, рицина, ріпак, кунжут, гірчиця, рижій, льон олійний, мак, сафлор тощо) і рослини комплексного використання, з яких олію отримують як побічний продукт у процесі переробки. До них належать прядильно-олійні (бавовник, льон-довгунець, коноплі) та білково-олійні (соя, арахіс) тощо.

Рослинні олії незамінні в раціоні людини. Їх використовують як харчовий продукт у натуральному вигляді, а також для виготовлення маргарину, в консервній, кондитерській промисловостях тощо.

Прочитавши статтю, ви дізнаєтесь про те, чим зумовлена цінність харчової рослинної олії, яке застосування знаходить олія у багатьох галузях промисловості, як вирощують олійні рослини і багато іншого.