background

HobiHobi1

Царство криги та вогню // Моє хобі. – 2018. – № 11-12. – С. 10-11.

Величезні печери з дивовижного блакитного льоду, гарячі річки серед криги, чорні водоспади – це не казковий пейзаж. Такі та ще багато інших чудес, створених природою, можна зустріти в Національному парку Ісландії Ватнайокюдль. Це найбільший крижаний парк Європи. Запропонована стаття – для тих, кому цікаво більше дізнатися про парк, його флору та фауну.

KolosokKolosok1

Науменко І. Ріка – королева Франції / Ірина Науменко // Колосок. -– 2018. – № 12. – С. 30-37.

Зазвичай, цивілізації виникали і розвивалися біля прісноводних річок. «Колисками» світових цивілізацій стали водні артерії: Ніл, Єфрат, Хуанхе, Інд, Усумасінта. Одна з таких «колисок» Західної Європи – ріка Лаура. Французи називають її «рікою-королевою», оскільки для них вона не просто водна артерія, а справжнісінька вісь, навколо якої розбудовувалась сучасна Франція: вона була ареною історичних подій, по ній проходили торгові шляхи, її узбережжя обирали для зведення своїх палаців королі та знать. Більше цікавої інформації про річку Лауру шукайте в статті.

HobiHobi2

Коштовності Японії // Моє хобі. – 2018. – № 11-12. – С. 24-25.

У кожної країни є культурні надбання, які асоціюються саме з нею. В Японії це – національна кухня, доблесть самураїв, витончені сакури, надзвичайно красиві та продумані до дрібниць парки з водоймами, населеними кольоровими рибками – парчевими коропами, або ж кої. Просто дивовижно, як із звичайного чорного сазана, завдяки сотням років селекційної роботи вдалося створити таке диво! Не даремно, їх називають живими коштовностями. Хочете дізнатися, скільки років живуть кої, яка у них палітра забарвлень та які вимоги до їхнього утримання? Тоді ця стаття саме для вас.

HobiHobi3

Шоколад // Моє хобі. – 2018. – № 11-12. – С. 23.

Щороку 11 липня любителі солодощів відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Його в 1995 році започаткували французи. Безсумнівно, шоколад – один із найкращих винаходів людства. Молочний, чорний, білий – кожний знайде собі до смаку. Ми їмо його, коли голодні, коли немає настрою, коли нам добре. А ще є безліч цікавих фактів, пов’язаних із шоколадом, про які ви ніколи навіть не підозрювали. Про них можна дізнаєтися, прочитавши статтю.

KolosokKolosok2

Народжені з водяної пари // Колосок. – 2018. – № 12. – С. 48.

Сніжинки утворюються в процесі десублімації – переходу водяної пари відразу в кристалічний стан, минаючи рідку фазу. Вчені стверджують, що є сім основних форм кристалів снігу: пластина, зірка, стовпчик, голка, просторовий дендрит, увінчаний стовпчик, неправильний кристал. Зі статті ви дізнаєтесь, від чого залежить форма сніжинки та як на це впливає температура повітря.