background

Шмідт Г. Секрети вітру / Галина Шмідт, Галина Манів ; за заг. ред. А. Конеченкова ; [мал. А. Джанік'яна]. – Київ : Рідна мова, 2022. – 71 с. : іл. – (Діти за чисту планету). – Бібліогр.: с. 70.

Макс зі своїми друзями – професором, Аліною та розумним електромобілем Мобі-Елом, досліджує секрети вітру, знайомиться з вітроенергетикою та привчається дбати про довкілля. У книжці багато цікавих наукових фактів та інструкції, за якими ти зможеш побудувати повітряного змія, флюгер, а також розу вітрів. І до всього – захопливий сюжет із зловмисниками, переміщеннями в просторі та кумедними витівками роботизованого Мобі-Ела!

Для читачів молодшого шкільного віку.

Сердюк М. Чарлі Чаплін / Марія Сердюк ; [дизайн обкл. Д. Растворцев ; іл. Є. Васильєва]. – Київ : Агенція "ІРІО", 2018. – 143 с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей). – Бібліогр.: с. 129.

Чарлі Чаплін – неповторний комік, геніальний актор, який змушував глядачів посміхатися лише однією своєю появою на екрані, талановитий режисер, продюсер, сценарист і композитор, який створив одні з найкращих фільмів усіх часів, навіть не розмовляючи. Його геніальні картини змушують нас сміятися й плакати одночасно. Вони проникають у саме серце, зворушують своєю щирістю, ніжністю, простотою й романтикою. А образ маленького волоцюги знають у всьому світі. Чарлі Чаплін – людина, якою захоплюються та яка надихає. У нього було важке дитинство, яке пройшло в повній бідності. Маленькому Чарлі довелося рано заробляти гроші, але він мав невичерпний запас оптимізму, добре серце й талант, який дуже скоро побачив увесь світ. І навіть тепер, коли вже давно минула епоха німого кіно, кінохіти Чарлі Чапліна залишаються світовими шедеврами й дарують нам радість і посмішку.

Для читачів середнього шкільного віку.

Потерянко Ю. Альберт Ейнштейн / Юлія Потерянко ; [пер. О. Добряков ; дизайн обкл. Д. Растворцев ; іл. Є. Васильєва]. – Київ : ІРІО, 2020 – 101 с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей). – Бібліогр.: с. 94.

Історія життя Альберта Ейнштейна – не тільки сухі факти про науку, це також історія сильного характеру, волі та життєрадісності. Завдяки книзі «Альберт Ейнштейн» юні читачі дізнаються, який внесок у науку зробив вчений, чи був Ейнштейн відмінником у школі, що надихнуло маленького Альберта на вивчення науки, як прізвище «Ейнштейн» стало синонімом ерудованості та неабиякого розуму, чому 1905 рік став «Роком чудес» у історії фізики та багато іншого!

Для читачів середнього шкільного віку.

Панасов І. Кузьма Скрябін / Ігор Панасов, Марія Рубан ; [передм. О. Іванової ; дизайн обкл. Д. Растворцев] ; іл. О. Марчишиної. – Київ : Іріо, 2019. – 141 с. : іл. – (Видатні українці. Люди, які творили історію). – Бібліогр.: с. 126-127.

Перед вами – історія життя Андрія Кузьменка, або ж Кузьми – артиста, якого обожнювали мільйони українців. У п'ять років він бавився вдома іграшковою гітарою з фанери, а коли виріс, вражав своїми піснями цілі армії шанувальників. Хлопчик із Новояворівська не зраджував своїх мрій у шкільні роки, в інституті, у важкі хвилини життя. Наполегливість, працелюбність і талант допомогли йому створити гурт "Скрябін" – один із найпопулярніших у історії незалежної України. Кузьма став улюбленцем телеглядачів та написав кілька популярних книжок. Музика Кузьми, його книжки, відеозаписи та все його життя надихають мільйони українців.

Для читачів середнього шкільного віку.

Шутко О. Роксолана / Олександра Шутко ; [дизайн обкл. Д. Растворцев ; іл. М. Мороз]. – Київ : Агенція "ІРІО", 2019. – 125 с. : іл. – (Видатні українці. Люди, які творили історію). – Бібліогр.: с. 111-114.

Це дивовижна історія про найвідомішу султану Османської імперії. Це історія українки Роксолани – полонянки кримського хана, яка стала дружиною наймогутнішого султана Сулеймана Пишного та матір’ю його наступника – Селіма ІІ. Її життя сповнене таємниць та загадок. Читаючи книжку, можна потрапити в чарівний світ Сходу, в якому мешкала Роксолана, дізнатися, як вона змогла пройти тернистий шлях від доньки українського священика до величної султани.

Для читачів середнього шкільного віку.