background
Зустріч із Г. Голишем і презентація його книги

Учні 6 і 10 класів ЗОШ № 29 тепер знають про різновиди й історію українських монет значно більше, ніж кілька днів тому. А все завдяки зустрічі з кандидатом історичних наук, доцентом, директором наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Григорієм Голишем, що відбулася в Черкаській обласній бібліотеці для дітей 23 вересня. Шановний гість закладу не тільки мав предметну й цікаву розмову з нашими читачами, а й представляв свою книгу «У світі монет: нумізматика для юних». До речі, примірник цього видання автор подарував бібліотеці, тож продовжити ознайомлення із захопливою темою може кожен наш користувач.

Яскраво ілюстрована книжка містить доступно викладену інформацію про походження й види монет, особливості процесу їх карбування, славетні монетні двори, незвичайні за формою грошові одиниці, таємниці їх колекціонування, найдорожчі, пам’ятні, несправжні екземпляри тощо. Григорій Голиш детально розповів присутнім про структуру цієї своєї роботи й історію її написання.

Ідею видання автор виношував ще із 70-х років, до того ж, сам є колекціонером і досліджує тему впродовж усього життя. Однак поштовх таки взятися за перо й створити «Нумізматику для юних...» Григорія Голиша спонукав його маленький онук. Він не лише тішив дідуся щирим інтересом до його досліджень, а й активно консультував автора як майбутній читач, підказуючи, чим зачепити дітей середнього шкільного віку у творі, як розповісти про складне просто й з інтригою.

Присутні на зустрічі читачі теж не підвели й активно підтримали розмову з Григорієм Голишем. Вони розпитували його не лише про твір, а й про його власну колекцію монет, прагнучи дізнатися, який з її експонатів найдорожчий, найстаріший, який пов’язаний з незвичними бувальщинами й легендами. Тож зустріч пройшла жваво й змістовно. Ми вдячні Григорієві Голишу за його візит і подарунки, бажаємо майбутніх творчих і наукових досягнень і, звісно ж, чекаємо в гості ще не раз.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg