background
Фольклорна розвага «Відчиняємо двері в літо»

День Святої Трійці відзначили вчора українці християнського віросповідання. І це, звісно, не єдине свято літнього народного календаря. Навіть у спекотну пору польових робіт наші пращури мали достатньо приводів для красивих і символічних обрядових дійств, важливих ритуалів на природі й прекрасного настрою. Саме таким святам була присвячена фольклорна розвага «Відчиняємо двері в літо», яку відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів представив своїм читачам. Захід пройшов у межах народознавчої світлиці з популяризації духовної спадщини «Джерельце».

Першими участь у прем’єрному пізнавально-ігровому заході взяли діти, які відпочивають у літньому таборі «Мудрик». Оскільки ця малеча вперше завітала в наші стіни, розпочати гостину їм запропонували з короткої екскурсії бібліотекою й розповіді про послуги та цілі нашого закладу. Фольклорна розвага також передбачала інформаційний елемент. Ігрові завдання перемежовувалися невеликими історіями бібліотекаря про походження й традиції Дня Святої Трійці й Зелених свят, Купайла, Дня святого Іллі, Медового, Яблучного й Горіхового Спасу. Кожне із цих свят має свою символіку, значення, традиційне меню для родинних посиденьок, повір’я й антураж. Знання цієї інформації – один із ключів до розуміння душі українського народу, його духовних скарбів, культури.

Звісно, особливе задоволення читачам принесли численні тематичні розваги. Назви свят були зашифровані в ребусах. Розгадавши їх і прослухавши необхідну довідку, діти складали з елементів найменування традиційних квітів українського віночка, відповідали на питання тестів, малювали блискавки як неодмінний атрибут святого Іллі, брали участь у рухливих іграх, у якості реквізиту послуговуючись горішками. А наприкінці переглянули мультфільм про історію й легенди Дня Святої Трійці.  

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg