background
Церемонія нагородження Всеукраїнського конкурсу літературних творів для дітей «Лоскотон»

Переможцем сьомого Всеукраїнського конкурсу літературних творів (книг, збірок) для дітей «Лоскотон», за підсумками роботи журі й громадського обговорення, стала книга Марини Павленко «Василина і трипільський слід». За хорошою традицією, церемонія нагородження відбулася в Черкаській обласній бібліотеці для дітей незадовго до Міжнародного дня захисту дітей – 30 травня. Свято пройшло за участі представників місцевої влади, письменників і літературознавців, творчої молоді в присутності маленьких читачів – учнів 3-А й 3-Б класів Першої міської гімназії.

У попередні роки в конкурсі були відзначені майстерні дитячі й дорослі письменники – Юлія Гончар, Іван Дубінін, Наталія Бонь, Таміла Чупак та ін. Та й саме змагання має важливу культурну місію: знайомити малюків і їхніх батьків із по-справжньому якісними, цікавими, повчальними літературними продуктами сучасності. Отже почався захід із короткого екскурсу в історію конкурсу й роз’яснення його важливості. Оскільки саме змагання назване на честь головного героя веселого дитячого твору Василя Симоненка «Цар Плаксій і Лоскотон», дуже своєчасним став і перший творчий подарунок присутнім. Пісню на слова вірша Василя Симоненка «Ти знає, що ти людина?..» виконав вокальний ансамбль «#PERLYNA&freedom» Черкаської дитячої школи мистецтв № 1. До слова, ці ж талановиті юні артисти й завершили захід ще однією доречною патріотичною композицією.

Привітати переможницю й вручити заслужену премію прийшли представники головного організатора конкурсу й конкурсної комісії. З вітальним словом до Марини Павленко звернулися почесні гості: голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України літературознавець Володимир Поліщук, заступниця начальника управління культури департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Олена Стромило й головний спеціаліст управління Тамара Норовкова. Привітала письменницю-переможницю й директор Черкаської обласної бібліотеки для дітей Лідія Ушакова.

Та найбільшим задоволенням для маленьких читачів стало, звісно ж, спілкування з улюбленою письменницею – Мариною Павленко. А те, що книжки цієї авторки присутня малеча чудово знає й ніжно любить, не викликало сумнівів: свої компліменти письменниці дітлахи викрикували безпосередньо із залу. А потім ще й підтвердили під час автограф-сесії: відповісти на всі питання такої вдячної публіки й зробити з усіма охочими фото на пам’ять Марині Степанівні було не так і просто – забагато виявилося шанувальників. Під час виступу письменниці зі сцени діти теж усіляко виявляли свої емоції.

І не дивина, адже Марина Павленко не лише захопливо пише, але й прекрасно вміє надихати та зацікавлювати аудиторію в усному спілкуванні. Письменниця трошки розповіла про свої твори – як про переможну «Василину...», так і про більш ранні книги: серію «Русалонька із 7-В», повісті «Моя класнюча дівчинка», «Щоденник закоханої ідіотки» та ін. А також про успішне й дуже корисне в педагогічній практиці видання її талановитої матері, письменниці й педагога Ольги Павленко «Абетка».   

Щиро вітаємо Марину Павленко з перемогою в 7-му Всеукраїнському  літературному конкурсі творів для дітей «Лоскотон», бажаємо натхнення й подальших творчих успіхів! Дуже сподіваємося, що конкурс і надалі відкриватиме юним читачам найкращі зразки сучасної дитячої літератури, відзначаючи блискучих українських письменників.  

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg