background
Бібліотечні заходи про трагедію аварії на ЧАЕС

Уроки, які історія дає людству, часом дуже жорстокі: за ними стоять численні загублені життя, понівечена природа й культура, а то й зіпсоване майбутнє, наслідки для якого важко спрогнозувати. І тільки від нас залежить, чи навчать ці уроки чогось, чи так і лишаться суворим, але безпомічним попередженням... 26 квітня 1986 р. навічно пов’язане саме з такою бідою. У цей день сталася Чорнобильська трагедія – жахна техногенна катастрофа, відголоски якої й досі лунають на українських теренах. До 37-х роковин аварії на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей упродовж тижня провели низку просвітницьких заходів для читачів, а також підготували тематичний віртуальний продукт для віддалених користувачів закладу.

Історичний відеоекскурс «Репортаж із Чорнобиля» для учнів 5 класів Першої міської гімназії провели працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Годину-реквієм «Гіркий спомин і вічний біль» учням 7-А й 7-Б класів представили у відділі масової роботи та естетичного виховання. Цей захід також провели для вихованців-учнів 5 – 9 класів Черкаського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Теплий дім». Обидва заходи під різним кутом і з урахуванням віку читачів представили інформацію про перебіг лиха – від пожежі на станції до евакуації населення із зони ураження радіацією. Йшлося також про героїв, які зупиняли вогонь ціною власного здоров’я й життя; про особливості роботи з прибирання, очищення й захоронення радіоактивних уламків із даху енергоблоку й стан проєкту укриття «Саркофаг»; про відродження ушкоджених земель, відновлення флори й фауни, повернення людей до колишніх місць проживання.

Для бібліотечного блогу розроблено віртуальну виставку «Чорнобиль: події та уроки». До уваги віддалених користувачів – добірка наявних у фонді читальні тематичних книжок найрізноманітніших жанрів і змісту. Це й фотоальбоми, що відтворюють вулиці й будинки Прип’яті – міста, яке навіки стало привидом; і документальні видання, сповнені оповідей очевидців, ліквідаторів пожежі, експертів-дослідників; і художні твори з елементами фантастики й навіть горору. Дотичні до літератури й книговидання люди роблять усе можливе, аби правда про страшні події лишалася в нашій пам’яті. І в нашій бібліотеці читач завжди знайде книги, що правдиво й виразно розкажуть про жах Чорнобильської трагедії. Погортати матеріал можна в рубриці «Віртуальні виставки» у віртуальному хабі «Навколо читання».

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg