background
Трендові екранізації популярних підліткових книг – огляд від бібліотекарів

Милуватися екранним втіленням улюблених книжок, порівнюючи каст і бачення кінематографістів із власною фантазією, – особливе задоволення. Не менш приємно дізнаватися, що в захопливої стрічки є літературне підґрунтя: так спілкування з персонажами можна продовжити й збагатити. Це аксіоми, відомі кожному книголюбові. А ще – чудовий засіб заохотити дітей і підлітків до читання. Саме тому цикл заходів формату бібліокіно «Читали. Дивилися. Радимо» у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів стабільно користується популярністю у відвідувачів. І наразі маємо новинку – четвертий випуск, заснований, переважно, на виданнях, що надійшли до бібліотеки завдяки Українському інституту книги. Першими захід відвідали учасники гуртка «Літературне краєзнавство» Черкаського міського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту.

Цього разу розбирали книги й екранізації найрізноманітніших жанрів і від письменників з різних країн. Говорили про багатоочікуваний мультик «Мавка. Лісова пісня» за драмою-феєрією Лесі Українки та про вже не новий епічний блокбастер за повістю Івана Франка «Захар Беркут»; про фільм за сумною антивоєнною історією «Крадійка книжок» Маркуса Зузака та про скандальну детективну серію Ненсі Спрінґер про Енолу Голмс (у нашому фонді є комікси Серени Бласко на основі романів); про комедію з життя звичайного школяра «Щоденник слабака» за творами Джеффа Кінні й сльозливу драму про підлітків «Провина зірок» на основі бестселера Джона Гріна. Знайшлося в переліку місце також для гумористичного зомбі-треша, чарівного українського фентезі, трилера про «обраних» із надздібностями, оповіді про альтернативне середньовіччя. Коротку анотацію бібліотекаря на книгу й добірку цікавих фактів про зйомки супроводжував трейлер майбутньої або вже випущеної кінострічки. Сподіваємося, читачі змогли придивитися собі до смаку й книжку, й фільм.

Нагадаємо, що тему бібліокіно ми давно й охоче популяризуємо. Зокрема, на сайті Черкаської обласної бібліотеки для дітей в розділі «Бібліотечному фахівцю» (рубрика «Видання бібліотеки. Сценарії») можна завантажити сценарії перших двох випусків заходів такого формату. Також запрошуємо переглянути лонґрід «10 несподіваних і сучасних екранізацій Шекспіра».

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg