background
Заходи до Дня незалежності Польщі в бібліотеці

11 листопада День незалежності відзначила Польща – «європейський адвокат України», наш друг і союзник у багатьох значеннях, держава, яка надає величезну підтримку нашим співгромадянам, змушеним лишати рідний дім. Для поляків це свято – не формальність, це підсумок десятиліть боротьби за право на власну національну ідентичність, культуру, продовження давніх традицій державотворення. Історично це річниця незалежності Польщі від Російської, Німецької та Австро-Угорської імперій 1918 року. Черкаська обласна бібліотека для дітей провела кілька тематичних заходів, присвячених Польщі, її мистецтву, літературі та видатним особистостям. Тепер наші читачі знають трохи більше про цю дружню сусідню країну.

У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів поговорили з користувачами про близькі й зрозумілі їм матерії – казки, пригоди, дитячу науково-пізнавальну літературу від польських авторів. Пізнавати побут, традиції, життя однолітків, історію їхньої Батьківщини малечі просто й цікаво саме з книжок. На щастя, видавничий бізнес у Польщі добре розвинений і щороку тішить читачів чималою кількістю прекрасних новинок. Українські видавці й перекладачі активно співпрацюють із сусідньою державою, тож наші книголюби вже не перший рік мають доступ до якісного книжкового продукту з-за кордону. Про видання, які давно полюбилися нашим відвідувачам, і про новинки, на які варто звернути увагу, учням 1-Б класу Першої міської гімназії розповіли в межах огляду дитячої літератури «Польські письменники – наймолодшим».

Наші віддалені користувачі також можуть ознайомитися із цими та розрахованими на старших читачів виданнями, переглянувши віртуальний огляд «Твори польських письменників, якими зачитуються українські діти» на бібліотечному YouTube-каналі. А ще вибрати собі історію до смаку на книжковій виставці «Літературна Польща: варто прочитати», що й зараз представлена у вестибюлі бібліотеки.

У відділі масової роботи та естетичного виховання долучили відвідувачів до прекрасного, організувавши для учнів 10-А класу Першої міської гімназії музичне рандеву «І лине музика великого Шопена». Видатний композитор створив чимало ліричних і медитативних ноктюрнів, грайливих і мрійливих вальсів, стрімких і делікатних етюдів для фортепіано. Його твори різних форм виконують й оркестри по всьому світу. Знати й уміти цінувати таку музику – ознака хорошого смаку. Тож захід вийшов водночас просвітницьким і розважальним, адже присутні не лише дізналися цікаві факти про життя й творчість Фридерика Шопена, а й послухали його відомі композиції у виконанні викладачів Черкаської дитячої музичної школи № 2, що залюбки долучилися до події. 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg

Уже традиційно працівники цього відділу залучають своїх читачів і до іншого виду творчості, пропонуючи самотужки створити символічні поробки. Усі охочі мали нагоду долучитися до майстер-класу з виготовлення паперових сувенірів із польською символікою «З любов’ю в серці», що проходив упродовж дня в холі книгозбірні.

Більше дізнатися про великі міста Польщі, її національну кухню, видатних науковців і митців, туристичні принади, традиційні свята змогли користувачі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Для дітей-учасників Черкаського міського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту, а також для учнів 7-А класу Першої міської гімназії тут провели медіаподорож «Польща відома й невідома». Після розповіді бібліотекаря, доповненої тематичними відео й слайдами, читачі зіграли у вікторину на закріплення щойно здобутих знань. Ви, до речі, також можете випробувати себе: однойменна вікторина доступна на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту в рубриці «Екологія і географія».  

 

image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg