background

    «Якщо є дуже велике бажання малювати, то творчість буде всюди, все буде надихати, наштовхувати на малювання», – переконана черкаська художниця Руслана Голуб (справжнє ім’я – Ірина Голуб’ятникова). 26 лютого вона представила учням 4-Б класу Першої міської гімназії виставку картин, створених нею спільно з учнями – юними художниками з Черкаської дитячої школи мистецтв. Зустріч з Русланою та її вихованцями пройшла в галереї відділу масової роботи та естетичного виховання бібліотеки за сприяння й допомоги працівників відділу.

     Про натхнення й підтримку всього Всесвіту людям, які мають талант, мисткиня говорила не випадково – таке своє бачення вона висловила у відповідь на запитання наших читачів, які цікавилися, що робити, якщо музам бракує на тебе часу. Малюки взагалі ставили дотепні й влучні запитання, прискіпливо розглядаючи кожну картину й намагаючись побачити за кожним яскравим образом цілісну історію. Так, малечу хвилювало, наприклад, чому сова на одній з дитячих робіт має насуплений вигляд. Або як художникам-початківцям спало на думку зобразити леопарда з крилами метелика. Діти-автори охоче пояснювали свій задум і підказували одноліткам секрети майстерності.

     Сама Руслана Голуб також надала уважним слухачам чимало пізнавальної інформації про секрети її творчої лабораторії. Вона пояснила, що таке вітражні фарби і які є особливості роботи з ними. А ще пояснила деталі техніки батіка, зізнавшись, що дуже полюбляє розписувати одяг і навіть кеди своїми позитивними візерунками. Творчість художниці, як і її учнів, дійсно відрізняється теплом, неабиякою фантазією, легкістю, чистотою й романтичністю. З картин виставки на нас позирають вигадливі й доброзичливі тваринки та птахи; красиві дівчата в національному вбранні, вінках, а то й з… крилами; ідилічні родини на фоні затишного й мальовничого села. Знайшлося на виставці й місце для просякнутих сонячним світлом і невловимою поезією пейзажів. Іншими словами, живопис демонструє нам всю красу навколишнього світу й надихає зазирнути в глибини своїх снів та мрій про прекрасне.

     Наприкінці зустрічі учасники, натхненні картинами та спілкуванням, отримали невеличке завдання. Вони мали вирізати за шаблоном квіточки або сердечка, написати на них короткі побажання для художників і прикрасити своїми посланнями запропоноване Русланою Голуб зображення дерева. Усі із задоволенням впоралися й незабаром позували на фоні створеної спільно з професійною мисткинею аплікації.  

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG