background

     Що для сучасних підлітків означає мораль та етика? До кого вони звертаються, шукаючи духовної опори? Як бачать гармонійний, ідеальний світ? Такими питаннями зацікавилась громадська організація «Громадянський рух Наталії Нетовкіної «За процвітання Черкащини» й спільно з нашою бібліотекою започаткувала обласний конкурс «Духовні цінності в моєму житті». З лютого учні 7 – 9 класів з усієї області намагалися в коротких есе дати власні відповіді на вищезазначені питання. І от нещодавно конкурс завершився – його другий тур став фінальним акордом у Тижні дитячого читання. А ми нині підбиваємо підсумки й намагаємося визначити ту духовну платформу, на якій прагнуть будувати життя сьогоднішні діти.

     «Для деяких дівчат головна цінність у житті – краса, а для хлопців – сила, – пише у своєму творі фіналістка конкурсу Руслана Терещенко із с. Руська Поляна Черкаського району.  – Але моя бабуся вже давно не красива, а дідусь – давно не сильний, та я знаю, що вони красивіші й сильніші [за]багатьох знаменитих красунь і силачів». Далі дівчинка спробувала дати своє пояснення внутрішній красі людини та непорушному стрижню, на якому має триматися її характер. Це щире бажання творити добрі вчинки, натхнення, любов до світу й оточення, внутрішня гармонія та віра в Бога.

     У своїх переконаннях Руслана не самотня: її підтримують більшість авторів 64 конкурсних робіт. До вже перелічених цінностей діти додають дружбу, трепетне ставлення до рідних, повагу до дорослих, матеріальну й моральну підтримку стражденних, захоплення культурними надбаннями тощо. Майже всі учасники протиставляють ці коштовні для них поняття матеріальним цінностям, егоїзму й жорстокості, що панують у сучасному суспільстві. Твори здебільшого були дуже щирі, у чомусь наївні, але по-своєму прекрасні. Журі першого туру, а серед них були письменники, журналісти, викладач вишу, представники духовенства, довелося добряче попрацювати, вибираючи найкращих.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Важливо, щоб такі прекрасні еталони діти підкріплювали знаннями – літератури, зарубіжної та української культури загалом, основ християнської етики та філософії. Тож другий тур, у який потрапили автори 20 найкращих творів, будувався на перевірці ерудиції й логіки конкурсантів. 31 березня в бібліотеці на них чекали письмові питання, тести, відеопитання, які визначили 10 переможців. Фіналісти змагалися за гідний приз – незабаром громадська організація «Громадянський рух Наталії Нетовкіної «За процвітання Черкащини» забезпечить десятьом найкращим пізнавальну поїздку до м. Київ.

     Утім, ображеним не почувався ніхто, навіть ті, хто не потрапив у топ переможців. Усі учасники другого туру отримали відповідні дипломи та подарунки від Всеукраїнського фонду сприяння розвитку освіти і культури «Добро», Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради (ці партнери також допомогли нам поширити інформацію про конкурс серед учнівської молоді м. Черкаси) та громадської організації «Громадянський рух Наталії Нетовкіної «За процвітання Черкащини» – прекрасно оформлені дитячі Біблії та срібні хрестики.

     Сам захід пройшов чудово й має всі шанси надовго запам’ятатися учасникам змагання. Спочатку конкурс благословив ієрей Василій, священик Української православної церкви Київського патріархату, клірик Свято-Троїцького собору м. Черкаси. Наприкінці з напутнім словом до дітей звернувся настоятель Черкаської парафії Покрови Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви отець Юліан. Дітей привітали: голова журі конкурсу, директор бібліотеки Лідія Ушакова та член журі, голова громадської організації «Громадянський рух «За процвітання Черкащини» Наталія Нетовкіна (ця організація не лише зробила подарунки переможцям, а ще забезпечила проїзд учасників другого туру з різних куточків Черкащини до обласного центру). Музичне вітання для присутніх підготували маленькі співаки зі зразкового шоу-гурту «Квітограй».

     Найцікавіші факти та статистику конкурсу шукайте в мережі Facebook. Також на обох сторінках можна знайти посилання на інші ЗМІ, які висвітлювали нашу подію.

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG