background

Інноваційні форми роботи із читачами та виклики для бібліотекарів в умовах реформи децентралізації та цифрового світу обговорювали керівники дитячих книгозбірень Черкащини протягом 16 – 19 вересня. Для заступників директорів ЦБС з питань обслуговування дітей, завідувачів бібліотек для дітей, відділів обслуговування дітей центральних районних та центральних публічних бібліотек об’єднаних територіальних громад Черкаська обласна бібліотека для дітей спільно з Департаментом культури і взаємозв’язків з громадськістю Черкаської облдержадміністрації організувала проблемно-цільове навчання «Формат роботи з читачами-дітьми в умовах сучасних реалій».

Учасники навчання уважно сприймали теоретичні виклади, обговорювали різні аспекти своєї діяльності, розглянули деякі форми роботи нашого закладу на практиці й особисто представили власні творчі доробки. Серед тем, які стали основним предметом лекцій, були: облік документів й організація фондів бібліотек для дітей згідно з УДК; досвід та інновації в обслуговуванні різних вікових категорій читачів; нормативна документація бібліотеки; нюанси підготовки статей і публікацій інших жанрів на сайт книгозбірні та її сторінки в соцмережах; основні вимоги медіаграмотності; професійний розвиток бібліотекарів за допомогою Інтернету; заходи для естетичного виховання користувачів тощо.

Здебільшого навчання проводили працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей, однак були й запрошені лектори. Так, з темами відповідальності бібліотекарів при дотриманні вимог інтелектуальної власності та авторського права й вимог щодо захисту персональної інформації в бібліотеці присутніх ознайомила завідувач кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Наталія Попова.

Цікавим практичним досвідом для учасників навчання стала літературна гра-подорож «Хочу в Лісову школу» й квест «Вам лист із Гоґвортсу». Бібліотекарі спробували себе на місці читачів, старанно виконуючи завдання й шукаючи підказки на обох майстер-класах. На завершення квесту наші гості із задоволенням зробили групову світлину на пам’ять у фотозоні, оформленій за вимогами магічного світу Гаррі Поттера. Ще однією мандрівкою для тимчасових студентів стала екскурсія до Черкаського обласного краєзнавчого музею, де працівники закладу ознайомили їх з експонатами музею й із позиції фахівців розповіли про краєзнавство як засіб патріотичного виховання дітей і молоді.

Нагодою похвалитися власними надбаннями стали презентації успішних проєктів, акцій і заходів бібліотек області. Так, своїми досягненнями поділилися представники Катеринопільської, Маньківської РБД, Уманської, Смілянської, Черкаської ЦМБД і бібліотеки-філії для дітей № 2 Черкаської ЦБС.

Наприкінці навчання учасники поділилися враженнями, думками з приводу актуальних тем, піднятих за ці 4 насичені дні, та висловили свої побажання щодо наступних зустрічей у такому форматі.

001.JPG 002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG