background

Положення

про проведення конкурсу патріотичних відеороликів

у жанрі соціальної реклами «Синьо-жовте кіно»

 

Загальні положення

    Положення визначає порядок та умови проведення конкурсу патріотичних відеороликів у жанрі соціальної реклами «Синьо-жовте кіно» (далі – Конкурс). Конкурс проводиться на виконання Програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді Черкаської області на 2017 – 2020 роки, затвердженої рішенням Черкаської обласної ради № 12-2/VIІ від 03.02.2017.

    Організатором заходу є обласна бібліотека для дітей. Співорганізаторами виступають бібліотеки області для дітей.

    Інформація про проведення Конкурсу розміщується на сайті, сторінках у соціальних мережах організатора, поширюється через мережу бібліотек області для дітей, місцеві засоби масової інформації.

Мета заходу

    Захід проводиться з метою:

  • сприяння утвердженню в дітей і підлітків власної громадянської позиції та національної свідомості, розвитку вміння відстоювати їх і доносити до однолітків;
  • отримання дітьми й підлітками досвіду аналізу творів мистецтва, здобутків культури та історії, явищ навколишньої дійсності, усвідомлення соціальних і державотворчих процесів, стимулювання пізнавальних здібностей у процесі створення власного відеопродукту;
  • формування навичок роботи із сучасними медіа;
  • створення альтернативи пасивному способу відпочинку дітей і підлітків;
  • популяризації жанру соціальної реклами та підвищення її ефективності в дитячому й молодіжному середовищі.

Правила проведення

    У Конкурсі беруть участь діти й підлітки віком від 9 до 18 років. Для цього вони створюють відеоролик патріотичного спрямування, який пропагує любов до Батьківщини та демонструє втілення шанобливого ставлення до національних цінностей у конкретних вчинках. Меседжем робіт має стати заклик поважати державу, її закони, національну символіку, інституції (такі, як армія, школа, сім’я); популяризувати рідну культуру, традиції та духовність; цінувати й берегти її природу; вивчати досвід предків, наслідувати їм, знати найвизначніших діячів української історії. Сюжетним підґрунтям для відеоролику може стати як витвір мистецтва (література, кіно, театр) й фольклору (легенди, перекази, народні пісні), так і принципово нова, авторська ідея. Лауреати та учасники будь-яких інших конкурсів бібліотеки також мають право брати участь у змаганні.

    До участі в конкурсі приймаються відеоролики у форматі .avi, .mp4, .mpeg тривалістю до 5 хвилин. Відео знімається за допомогою відеокамери, цифрового фотоапарата, мобільного телефона, смартфона, планшета тощо. Також робота може бути виконана у вигляді анімаційного фільму.

    Відеоролик повинен бути сюжетним, оригінальним (не допускається плагіат із соціальної реклами, ретрансльованої телебаченням, Інтернетом та іншими засобами масової інформації) й містити чітко окреслене ідейне послання до глядача. Бути логічно вибудуваним, цікавим та відповідати основній темі змагання. Роботи оцінюються за такими критеріями:

– змістовність;

– оригінальний сценарій, умови зйомки;

– переконливість й артистизм дійових осіб ролика, літературна мова;

– технічна якість відзнятого й озвученого матеріалу (вирівняні звукові доріжки, грамотний монтаж, чіткість зображення);

– рекламний ефект від роботи.

    Допускається допомога в підготовці відеороботи батьків, вчителів, бібліотекарів, друзів конкурсанта, однак переможцем визначається особа, яка зазначена автором відеоролика. При цьому конкурсант може бути не присутнім у кадрі, але залишатися головним режисером й автором сценарію (або художником і технічним виконавцем – у випадку мультиплікації). На головний приз можуть претендувати лише індивідуальні учасники, а не команди.

    Організатор залишає за собою право не брати до конкурсу й не розміщувати на своїх публічних сторінках роботи неналежної якості або такі, що не відповідають вимогам змагання.

    Не розглядаються роботи, що містять ненормативну лексику, сцени насильства, тютюнопаління, розпиття алкогольних напоїв та інші, які порушують вимоги Закону України «Про захист суспільної моралі».

    Беручи участь у змаганнях, учасник автоматично погоджується з правилами їх проведення.

    Подані на конкурс відеороботи організатор може використовувати відповідно до статутної діяльності закладу.

Журі Конкурсу

    Для розгляду й оцінки робіт учасників конкурсу формується компетентне журі, яке складається з авторитетних у суспільстві і, за можливістю, широко відомих у молодіжному середовищі людей. До роботи такого журі долучаються бібліотекарі, представники спонсорів, черкаські журналісти, спеціалісти з відео- та фотозйомки, актори театрів, професійні радіоведучі, конферансьє, громадські активісти, письменники, режисери, фахівці з масових комунікацій, маркетингу та реклами.

    Окремої номінацією відзначається «Переможець глядацьких симпатій». Цей приз отримає робота, яка набере найбільшу кількість репостів з офіційної сторінки конкурсу в соціальній мережі Facebook.

Порядок проведення

    Конкурс проводиться з 14 січня 2019 року до 31 травня 2019 року в один етап.Термін подання конкурсних робіт закінчується 24 травня 2019 року о 17 годині. Готовий відеоролик учасник завантажує на будь-який доступний йому сервіс зберігання файлів (https://drive.google.com, http://edisk.ukr.net, https://mega.co.nz тощо), окрім сервісів, доступ до яких обмежений, згідно з Указом Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» («Яндекс. Диск», «Хмара» від «Мейл.РУ» та ін.). Посилання для скачування матеріалу потрібно відправити на e-mail Черкаської обласної бібліотеки для дітей Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. У зв’язку з тим, що завантаження на деяких ресурсах зберігаються впродовж обмеженого часу, прохання надавати посилання одразу після створення.

    У темі листа слід вказати: «#СиньоЖовтеКіно. Назва ролика». Додатково повідомляється ім’я та прізвище, рік народження, домашня адреса, контактний телефон, e-mail учасника, звідки дізнався про Конкурс (якщо в бібліотеці – зазначити в якій). Можлива альтернатива передачі конкурсних робіт – запис на DVD-диску за адресою: Черкаська обласна бібліотека для дітей, вул. Святотроїцька, 24, м. Черкаси, 18000. У такому випадку інформацію про учасника слід вказувати (надписувати) безпосередньо на зворотній (неробочій) поверхні диску або на його обкладинці. Персональні дані учасника Конкурсу обробляються і використовуються організатором згідно із Законом України «Про захист персональних даних».

Визначення і нагородження переможців Конкурсу

    Переможці Конкурсу визначаються за висновками компетентного журі.

Усі роботи будуть викладені на офіційній сторінці конкурсу в соціальній мережі Facebook та каналі YouTube Черкаської обласної бібліотеки для дітей у міру того, як надходитимуть. Журі розпочинає роботу 26 травня 2019 року. Переможець глядацьких симпатій буде визначатися за кількістю репостів, яку робота набере до 17 години 31 травня 2019 року.

    Нагородження переможців забезпечує організатор. До підтримки заходу залучаються юридичні та фізичні особи, які можуть надати спонсорську допомогу.

    Нагородами за перемогу в Конкурсі є:

– основний приз (за підсумками роботи журі), про який буде повідомлено додатково;

– приз глядацьких симпатій, про який буде повідомлено додатково.

    Журі залишає за собою право визначати додаткові номінації для відзначення учасників конкурсу.

    Організатор може вносити корективи до порядку проведення змагання й нагородження його учасників упродовж перебігу конкурсу.

    Витрати на проїзд переможців для участі в церемонії нагородження до м. Черкаси здійснюються за рахунок переможця. Основний приз може бути надісланий поштою.  

    За додатковою інформацією звертатися за телефоном: (0472) 35-71-76.