background

Маак Д. Хвостатые домочадцы / Д. Маак // Тошка и компания. – 2013. – № 11. – С. 24-25.

Декому варто тількиподумати про щурів, як від страху по спині починають бігати «мурашки». Проте поряд з дикими звірами, які шастають вздовж водостічних труб і хазяйнують наміських смітниках, є розумні, добре виховані щури, яких можна утримувати як домашніх улюбленців.

Причому, ці тваринине тільки дуже розумні, але й допитливі. Та ще й охайні до того ж!

Тож, тим, хто хотів би тримати домашніх щурів удома, стаття дасть корисні поради по догляду за ними.

Снежная коза // Тошка и компания. – 2013. – № 11. – С. 4-6.

Снігові кози живуть на Скелястих горах Північної Америки і Канади. Вони досконало пристосованідо гірського життя– дуже вправно ходять по прямовисних скелях з ледве помітними виступами і карнизами. Для них пройти по вузькому, вкритому льодом карнизу і стрибнути вниз на сім-вісім метрів – звична річ.

Снігові кози тримаються поодинці або маленькими групками.

Вони мають білу густу пухнасту шерсть з легким і тонким підшерстком. Заради цінної шкіри і шерсті ці тварини були майже винищені.Сьогодні снігові кози знаходяться під охороною.

Прочитавши статтю, ви більше дізнаєтесь про спосіб життя, розмноження, про поведінку та спілкування цих дивовижних тварин.

Шевчук О. Найменший брат у сонячній планетній родині / О. Шевчук // Колосок. – 2013. – № 10. – С. 38-45.

Меркурій – відома і загадкова, близька і недосяжна планета Сонячної системи. Він найменший з усіх планет, найлегший, найгарячіший, найшвидший, найближчий до нашого світила.

Прочитавши статтю ви дізнаєтеся про особливості руху цієї планети, рельєф її поверхні, атмосферу, познайомитеся із моделлю внутрішньої будови Меркурія тощо.

Крижанівська О. Авокадо – груша для алігатора / О. Крижанівська // Колосок. – 2013. – № 10. – С. 28-33.

На прилавках магазинів ви бачили великі темно-зелені заокеанські «груші». Це – авокадо або персея американська, один з перших далеких екзотів, який завітав до наших країв після звичних бананів, ананасів та різноманітних цитрусів.

Від тропічних плодів, які збуджують нашу цікавість, усі чекають якогось незвичного, але неодмінно яскравого та солодкого смаку. Зелені блискучі «груші» авокадо розчарували не одного любителя екзотики, адже плід авокадо виявився на смак зовсім не солодким. Проте це не значить, що він не вартий уваги. З ботанічної точки зору, авокадо – фрукт, з точки зору кулінарної – це овоч! Тож, відповідно, ним і заправляють салати та супи.

Прочитавши статтю, всі, хто ще не куштував авокадо, а також ті, кого цей плід прикро розчарував, виявившись несолодким та жирним, будете знати, як і з чим його їсти.

Романюк Н. Термогенез рослин / Н. Романюк // Колосок. – 2013. – № 10. – С. 20-25.

Явище різкого самонагрівання квітів, описане ще у 19 столітті, назвали термогенезом Ароїдних. До родини Ароїдних належать арум плямистий, скунсова капуста, філодендрон тощо. Вчені встановили, що температура у квітці цих рослин зазвичай набагато більша, ніж температура навколишнього середовища. Так, за температури повітря 15*С, температура у квітці арума може сягати 51*С, суцвіття скунсової капусти нагрівається до 30*С за температури повітря 5*С і пробиває сніговий покрив навіть за –15*С. Дивовижно, чи не так? Як же рослини регулюють температуру? Яким ще рослинам властиве явище термогенезу? Читайте і дізнавайтесь!