background

      Малик В. К. Чумацький шлях : роман, оповід. / В. Малик. - Х. : Бібколектор, 2013. - 315 с. : ілюстр.

 

     У романі автор відтворив цікаве й своєрідне явище в історії українського народу – чумацтво. Головний герой твору Івась Бондар залишає в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом зі своїм хазяїном Хуржиком та чумацькою валкою їде в Крим по сіль. Але ніколи не гадалося йому, через які незвичайні, смертельно небезпечні пригоди  доведеться пройти…

     До книги також увійшло історичне оповідання про боротьбу українських козаків проти польської шляхти.

Для читачів старшого шкільного віку.

 

      Литовченко Т. І. Пустоцвіт / Т. І. Литовченко ; О. О. Литовченко. – К. : Гетьман, 2013. – 379 с.

 

   Влітку 1744 року імператриця Єлизавета Петрівна милостиво розглянула й затвердила петицію про поновлення гетьманства на українських теренах. Булава дісталася хлопцеві з незаможної родини, який зробив фантастичну кар’єру, – Кирилу Розумовському, рідному братові морганатичного чоловіка імператриці. Життя закружляло у скаженому калейдоскопі… А що ж одержала Україна?! Невиправдані очікування, бездарне керівництво, бездіяльність у вирішальні години… Фінал був закономірним: остаточна втрата державності.

     Для читачів старшого шкільного віку.

 

 

      Чемерис В. Л. Ольвія : роман / В. Л. Чемерис. – К. : Техніка, 2013. – 412 с. : ілюстр.

 

     Що важливіше – доля народів, події, з яких потім твориться Історія, або ж доля однієї людини, її почуття та думки? Минають тисячоліття, а певної, однозначної відповіді нема… Отак і в романі відомого українського письменника Валентина Чемериса «Ольвія» йдеться про конкретну і важливу історичну подію – війну між скіфами та могутнім перським військом царя Дарія, що відбулася наприкінці VІ  століття до нашої ери. А на тлі цієї війни розгортається історія короткого і трагічного життя юної гречанки Ольвії, яка заради союзу зі скіфами іде заміж за скіфського царя Тапура.

      Для читачів старшого шкільного віку.

 

 

 

 

       Пронь Л. М. На крилах року : вірші, казки, оповід. / Л. М. Пронь ; ред. Ю. Ряст ; худож. В. Б. Волонтирець. – К. : АВІАЗ, 2013. – 47 с. : ілюстр.

 

     Книга «На крилах року» допоможе юним читачам пізнавати навколишній світ у веселій та ігровій формі. Забавні вірші запрошують юних читайликів у світ нев’янучої краси рідної землі!

      Книга для читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.

 

 

 

 

 

 

       Виноградов О. Пригоди маленького мурашки Геші : казки / О. Виноградов ; комп'ют. верстка А. Зеленської. – К. : АВІАЗ, 2013. – 56 с. : ілюстр.

 

    Це видання включає чотири казки, в яких розповідається про маленького мурашку Гешу, його друзів та інших мешканців лісу. Ці казки  придумав вранці на дачі для маленького хлопчика Олег Виноградов - лікар, економіст, поет, композитор і виконавець пісень.

      Книга для читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.