background

Краєзнавчий вісник для учнів 7-9 класів

Вид. 2-е, доп.

Черкаси, 2014

Ім’я славного сина України, поета Василя Симоненка, навічно пов’язане з Шевченковим краєм. “Витязя молодої української поезії” не випадково називають одним із спадкоємців Т. Шевченка. Його ім’я на Черкащині вшановане гідно: є вулиця й бібліотека його імені, є музеї і музейні кімнати, а особливе місце займає премія Симоненкового імені

Ще у середині 80-х років було встановлено обласну літературно-мистецьку премію імені Василя Симоненка. Але трапилося так, що вона присуджувалася всього одного разу – лауреатами стали поет Федір Моргун і майстер художнього слова, читець Юрій Смолянський.

Літературна премія “Берег надії” імені В. Симоненка заснована в 1994 році. Метою її започаткування є заохочення професійних і непрофесійних літераторів, журналістів до створення високохудожніх літературних і публіцистичних творів, спрямованих на відродження духовності, на побудову незалежної демократичної держави України.

За час свого існування Симоненківська премія здобула авторитет і визнання серед творчої еліти області, посприяла активізації творчої праці письменників і журналістів.

В 2000, а потім в 2007 році в Положенні про премію сталися суттєві зміни: з літературно-публіцистичної вона стала лише літературною, але географія претендентів на премію значно розширилася. Тепер ними можуть бути професійні письменники та непрофесійні літератори, які проживають в Україні та за її межами.

Лауреатами премії є:

Білоус Григорій Павлович,

Віргуш Наталія Василівна,

Даценко Леонід Миколайович,

ДробнийІ ван Семенович,

Жила Андрій Іванович,

Забудський Ігор Володимирович,

Іванченко Михайло Григорович,

Кикоть Валерій Михайлович,

Коваленко Валентина Михайлівна,

Кузьменко Валентина Федорівна,

Лищенко Олексій Констянтинович,

Місевич Василь Хризонтович

Негода Микола Тодосійович,

Носань Сергій Лукич,

Озірний Олекса Антонович,

Осадчий Ігор Федорович,

Пахаренко Василь Іванович,

Поліщук Петро Миколайович,

Руднєв Сергій

Ситник Алім Іванович,

Слабошпицький Михайло Федотович,

Сніжко Микола Семенович,

Творча група журналістів телестудії “Рось” (Таран Катерина Пилипівна – керівник групи і автор сценаріїв, Підгаєвський Олександр - режисер, Таран Олександр – оператор).

Тупицький Юрій

Тютюнник (Тютюнников ) Микола Григорович.

Про них мова в цьому матеріалі.