background
Другий Національний тиждень читання в Черкаській обласній бібліотеці для дітей

Другий національний тиждень читання, ініційований Українським інститутом книги (УІК), пройшов в Україні з 12 по 19 грудня. Цього року програма передбачала щоденну публікацію добірок найбільш популярних книжок у семи жанрах художньої літератури та в семи жанрах літератури нон-фікшн. Списки формували на основі добірок, надісланих УІК національними, державними та обласними публічними бібліотеками. Черкаська обласна бібліотека для дітей також долучилася до формування переліків і надіслала свій список, узагальнений за вподобаннями наших читачів. Крім того, наш заклад по-своєму долучився до Тижня, організувавши для своїх користувачів низку акцій та підготувавши віртуальні продукти з популяризації книг і читання.

Насамперед бібліотека взяла за правило щодня формувати для читачів різних вікових категорій книжкові полички й виставки на основі несподіваних спільних ознак. Так, у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів проходила акція «Кольорова поличка»: вибраний стелаж наповнювався книжками з певним кольором обкладинки, щодня іншим. Так, відвідувачі могли обрати собі до смаку видання червоного, зеленого, білого, фіолетового, жовтого або синього кольору (жанри й автори книжок при цьому не враховувалися як об’єднавчий чинник).

У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів вирішили зробити акцент на змістовому наповненні видань, тож організували акцію «Світ тварин на книжковій поличці». Відповідно, щодня добиралися видання, присвячені конкретній тварині або класу істот. Понеділок був позначений виданнями про зайців і кроликів. Далі послідовно з’являлися книжки з котиками, конями, собаками, комахами, птахами й мешканцями підводного світу. Детально роздивитися всі полички й виставки, оформлені в межах обох акцій, можна на профілі бібліотеки у фейсбуці.

Крім участі у формуванні загальних книжкових рейтингів, наша читальня підготувала й власні добірки. Справа в тім, що наш поділ за жанрами відносно умовний, адже нерідко сучасні дитячі й підліткові історії – це справжній мікс різновидів, ще й адаптований під вік і зацікавлення читачів. Тому бібліотекарі записали два відеоогляди видань, популярних саме в нашої аудиторії. Обидві роботи представлені на YouTube-каналі й у блозі бібліотеки. Перелік найбільш запитуваних підліткових видань запрошуємо переглянути тут, популярних книг для дошкільнят і молодших школярів – тут.

Хорошим доповненням до інших заходів Національного тижня читання стала низка віртуальних продуктів, підготовлених працівниками бібліотеки. Зокрема: вікторина за біографією й творчістю Агати Крісті «Королева детективу» (доступна на «Ігровому майданчику» сайту книгозбірні в рубриці «Літературні ігри», підрубрика «Ігри за біографіями письменників»);  новий випуск серії відео «Вони боролись за Україну словом», присвячений визначному класикові української літератури, письменникові-експресіоністу, громадському діячеві, політикові Василю Стефанику (профіль бібліотеки у фейсбуці); віртуальна виставка новорічно-різдвяних книг, доповнена посиланнями на тематичні ігри та мультфільми (віртуальний хаб «Навколо читання», розділ «Віртуальні виставки»).

Насамкінець додамо, що в Черкаській обласній бібліотеці для дітей завжди достатньо якісних заходів і віртуальних продуктів із популяризації книг, читання, письменників, безвідносно до дат і загальних акцій. Тож заходьте, читайте й закохуйтеся в хорошу літературу щодня, разом із нами.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg