background
День захисників України в бібліотеці

Попри складну безпекову ситуацію по всій країні й обмеження на проведення заходів, ми все-таки встигли заздалегідь відзначити свята 14 жовтня, організувавши для читачів кілька цікавих тематичних подій. І в приміщенні Черкаської обласної бібліотеки для дітей, і за його межами бібліотекарі провели для дітей і підлітків низку заходів, присвячених козацтву й сучасним незламним українським лицарям.

Так, працівники відділу масової роботи та естетичного виховання зосередилися на роботі з читачами з небезпечних регіонів України в обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Теплий дім». 6 жовтня для них провели майстер-клас із виготовлення оберегів «Півник із Бородянки – символ стійкості». Учні 5 – 9 класів малювали й вирізали барвисті листівки з птахом, що віднедавна уособлює надію й силу триматися до останнього. Листівки доповнили теплими побажаннями – тепер такий оберіг може стати чудовим подарунком для наших захисників.

Також для цієї категорії дітей було проведено історичну подорож у часі «Літопис мужності та слави» й патріотичну гру «Ми – веселі козачата». Бібліотекарі розповіли читачам про витоки й значення всіх чотирьох свят, які відзначаються 14 жовтня: Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва, Дня зародження Української повстанської армії та Дня захисників і захисниць України. Розповідь рясніла історичними фактами й доповнювалася ліричними вставками – віршами про наших непоборних пращурів і мужніх сучасників. Розважальний захід передбачав вікторину про козацькі звичаї й традиції та основи української державності, кумедне творче змагання, під час якого діти колективно малювали коня. Також діти виконували низку завдань на здогадливість, розвиток пам’яті й швидкість.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg

 Вечір-роздум «Сила нескорених» у межах прийдешнього Дня захисників і захисниць України пройшов 7 жовтня у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів. Учасники заходу – учні 10-А й 10-Б класів Першої міської гімназії – зустрілися й поспілкувалися з одним із військовослужбовців, чиє ім'я та місце служби ми не називатимемо з міркувань безпеки.

Почався вечір із перегляду документального відео про події повномасштабної війни, що зараз роздирає нашу країну. Після цього понад годину (адже діти буквально не хотіли відпускати гостя й засипали його все новими порціями питань) тривало спілкування з воїном. Звісно, розповідати деталі про хід бойових дій і воєнні операції в нинішніх обставинах не можна, тож здебільшого гість відповідав на питання про особисте: відчуття в бою, взаємини з побратимами, з рідними й друзями, з волонтерськими організаціями й цивільною владою, суб’єктивне сприйняття й сподівання.

Завершився захід підписуванням прапору: діти залишали на ньому свої послання й побажання захисникам, що боронять нашу свободу на фронті. Прапор вирушив на передову – до своїх безпосередніх адресатів.

 

image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg