background
Дивовижні винаходи українців

Рамка для вуликів, прототип першого підводного човна, найбільший вантажопідйомний літак у світі – усе це винаходи українців. Такі предмети неабияк вплинули на людську цивілізацію й технічний прогрес. І за правом викликають у нас гордість. Про ці та інші інновації, запроваджені в різних країнах світу дорослими винахідниками й підлітками, розповідали учням 1 – 2 класів приватної школи “Discovery” (c. Руська Поляна) у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів під час пізнавальної години «Ідея – винахід – відкриття».

Чимало речей, що оточують нас у повсякденні, насправді є незамінними й надзвичайно полегшують людське життя. Хоч ми цього й не помічаємо. Так, звична кожному господареві й господині пральна машина – пристрій, що не лише заощаджує час, а й у прямому значенні слова береже здоров’я. Адже до її появи прання було дуже важкою справою, за яку бралися жінки окремої професії – і неабияк потерпали через агресивні миючі засоби та виснажливу фізичну працю. Те саме можна сказати про праску. Не менш необхідні в побуті пилосос і холодильник також видалися б нашим пращурам неабияким дивом техніки.

Деякі винаходи не настільки необхідні й приносять радше радість, ніж конкретну користь. Наприклад, поп-корн, кока-кола, морозиво. Але вони теж по-своєму потрібні сучасній людині. Так само, як пластилін, навушники від холоду, фруктовий лід, рельєфно-крапковий тактильний шрифт Брайля, відкриті дітьми. Історію цих винаходів нашим читачам було слухати не менш цікаво.

Та основний акцент у пізнавальній годині було зроблено на винаходи українців. Мало хто знає, що раніше, аби отримати мед, треба було знищити димом усю бджолину родину. Український пасічник Петро Прокопович не міг змиритися з таким варварством, то розробив спеціальну рамку, яку можна витягати й ставити назад без шкоди для комах. Відтоді цим винаходом користуються в усьому світі. А яким унікальним інструментом є трембіта! Попри значну довжину й високу дальність звуку цей інструмент доволі легкий. Досвідчені майстри, що виготовляють трембіти, мають чимало професійних секретів і забобонів, пов’язаних із цим ремеслом. Тож інструмент за правом вважається елементом національного культурного коду й не має рівних на земній кулі. Ці та інші винаходи наших співвітчизників викликали серед читачів жваве обговорення й дали поштовх до подальшого, вже самостійного, дослідження малечею історії української науки й техніки.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg