background
Відзначаємо 78-у річницю звільнення Черкас від нацистських агресорів

Сум і гордість за перемогу, вдячність героям й усвідомлення розмаху історичних подій – дати, пов’язані з вигнанням нацистських агресорів із території України завжди викликають суміш емоцій. Одна з таких дат – 78-а річниця з Дня визволення Черкас – відзначається цьогоріч 14 грудня. Черкаська обласна бібліотека для дітей запропонувала своїм читачам низку тематичних заходів, пов’язаних із перебігом Другої світової війни та боротьбою за звільнення нашого міста.

Безпосередньо про події в центрі Черкащини розповіли учням 9-А класу ЗОШ №22 працівники сектору нестаціонарного обслуговування відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів у форматі історичної відеогодини «Сторінками фронтових подій: бої за Черкаси». Кровопролитна битва за нашу малу батьківщину назавжди ввійшли в аннали Другої світової війни, адже не тільки мала стратегічне значення для подальшого наступу радянської армії на нацистських окупантів, а й позначилася великими людськими жертвами та прикладами героїзму як рядових солдатів, так й офіцерів.

Студенти Черкаської медичної академії дізналися чимало подробиць не лише про участь Черкас у Другій світовій війні, а й загалом про сутність жахливої трагедії людства періоду 1939 – 1945 років. Для цих відвідувачів відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів провів веброзвідку «Ми з майбутнього». Відповідним чином налаштуватися на захід допоміг короткий майстер-клас із виготовлення зі стрічок емблеми загиблих на полях війни – червоного маку. Зробивши квітку, учасники прикрасили нею своє вбрання й вирушили бібліотекою в пошуку спеціальних QR-кодів. За кожним кодом ховалася фактична інформація про бойові винаходи тієї доби (наприклад, шифрувальну машину «Енігма» та радянські штурмовики Іл-2), видатних розвідників (як-от Євген Березняк й Олексій Шаповалов, що порятували історичний центр Кракова від знищення), допомогу й подвиги українців у боях проти нацизму у Франції, Польщі, Японії, країнах Африки. Ознайомлюючись із цікавими відомостями, учасники веброзвідки мали відповісти на пов’язані з кожною локацією запитання й заповнити кросворд. Деякі питання були також пов’язані з переглядом уривків із воєнних кінострічок.

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.JPG 007.jpg 008.JPG 009.JPG