background
День захисту дітей – 2021 у Черкасах

Початок шкільних канікул й улюбленої пори року всіх дітей – самі по собі приводи для свята. Однак на 1 червня припадає й цілком офіційна дата – Міжнародний день захисту дітей. У Черкаській обласній бібліотеці для дітей до першого дня літа завжди чимало заходів, та цього року вони, як ніколи, різнопланові та охоплюють найширше коло читачів.

Першим у цьому переліку стало відкриття мистецької акції «Коли ми станемо такими, якими нас малюють діти», що відбулося напередодні – 31 травня. Її ініціатором став учасник бойових дій на Донбасі Олександр Бондаренко. Він дбайливо зібрав та привіз дитячі роботи, передані волонтерами в зону проведення ООС. Акцію, разом з Олександром Бондаренком, відкрила військовий капелан та волонтер Лора Когут. Вона зазначила, що для солдатів надзвичайно важлива дитяча підтримка. Неймовірно бачити, як бійці, розглядаючи дитячі малюнки та читаючи листи з побажаннями, плачуть. А мужні офіцери, надягають на руки або накручують на автомати жовто-сині браслетики. Дитячі творіння стають для них справжніми оберегами. На виставці представлені листівки, малюнки, листи-побажання нашим захисникам, а також карта, на якій відмічені місця, де побували дитячі роботи.  Запрошуємо всіх охочих ознайомитися з експозицією на другому поверсі Черкаської обласної бібліотеки для дітей.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

1 червня приміщення книгозбірні повнилося музикою й дитячих сміхом. Причиною їм став день веселих забав «Веселому святу радіють малята» у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів і свято-розвага «Країна дитинства скликає друзів» у відділі масової роботи та естетичного виховання. Учасники заходів – учні 1 – 2 класів ЗОШ № 8 і №15 – мали чимало приводів для веселощів. Вони змагалися в естафетах, «літаючи» на мітлах, граючи у футбол із кульками, займаючись фітнесом під запальну музику, малюючи на швидкість чоловічків, вдаючись до кумедної пантоміми й танців. Мали діти нагоду й пометикувати. Їм запропонували відгадати загадки за казками, перевірити наукові (й не дуже) факти, правильно озвучити свої законні права за мальованими підказками, повернути чарівні атрибути літературним персонажам і чимало іншого.

Водночас, дуже важливо пам’ятати, що Міжнародний день захисту дітей має серйозний юридичний підтекст. Тож у бібліотеці діти мали пригадати свої права й продемонструвати свою здатність їх відстоювати. Така нагода учням 3 класу Першої міської гімназії випала у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів під час правознавчого турніру «Право на дитинство», а учням 8 класуЗОШ № 29 – у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів під час правознавчої гри «Молодь: уроки права – уроки життя».

До речі, якщо ви також хочете випробувати себе в цій тематиці або підвищити правознавчу обізнаність дітей у формі гри, запрошуємо переглянути розділ «Правознавство» на «Ігровому майданчику» сайту Черкаської обласної бібліотеки для дітей. Там на вас чекають численні комплексні завдання, ігри й загадки. Новинка, розроблена спеціально до цьогорічного свята, – вікторина «Знаю права – змінюю світ».

 

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg

Тим часом наші дорослі відвідувачі мали власну нагоду для свята, водночас, дуже важливу й для читачів-малюків. 1 червня в бібліотеці відбулася церемонія нагородження переможця літературного конкурсу творів для дітей «Лоскотон» – 2021. Уже традиційно вона також була присвячена Міжнародному дню захисту дітей. Письменниця Наталія Бонь отримала нагороду за напівказкову повість «Карамелька». Диплом і сертифікат переможця літературного конкурсу творів  для дітей «Лоскотон» вручила заступниця Черкаського міського голови Анастасія Чубіна.  Голова  Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України Володимир Поліщук розповів про перебіг конкурсу та привітав Наталію Бонь із заслуженою нагородою.

Письменниця добре відома читачам нашої бібліотеки. За багато років співпраці проведено безліч цікавих зустрічей та презентацій творів. Її книги «Для чого сходить сонечко», «Морозиво в кишені», «Бізнесбойз із Веселівки», «Кольорові небилиці», «НЛО за селом» отримали низку відзнак та надзвичайно популярні серед дітей. Повість «Карамелька» до участі  в конкурсі рекомендувала саме Черкаська обласна бібліотеки для дітей. Від колективу закладу Наталію Євгенівну привітала директор бібліотеки Лідія Ушакова.

Творчі привітання письменниця та діти, присутні на святі, отримали від учасників дитячих колективів: театральної студії «Рапсодія» дитячої музичної школи №5 (керівник – Анна Куриленко),  літературного театру «Задзеркалля» Черкаської обласної бібліотеки для дітей (керівник – Олександр Бондаренко) та учнів дитячої музичної школи №1 ім. М. Лисенка (викладач – Людмила Квартальова). Подарунок від мерії – книги Олени Желєзняк «Скарби козацького міста» – отримали всі діти-учасники свята.

 

018.jpg 019.jpg 020.jpg 021.jpg 022.jpg 023.jpg 024.jpg 025.jpg