background
Шевченкіана – 2021 в Черкаській обласній бібліотеці для дітей

Бесіди про життя й творчі досягнення Тараса Шевченка, спільне читання його поезій, переосмислення шедеврів за допомогою квесту й новенькі тематичні онлайн-ігри – такими були основні заходи Черкаської обласної бібліотеки для дітей у межах цьогорічної Шевченкіани. Читачі, які стали безпосередніми учасниками подій, активно долучалися до обговорення, ділилися власним розумінням творчості Кобзаря й залюбки закріплювали здобуті знання в ігровій формі.

Відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів запропонував своїм відвідувачам звернути увагу на ранні роки життя Тараса й ті колізії долі, які зробили його Письменником і Художником, надважливим для української нації. Спілкування відбувалося у форматі літературної години «Поет живе в серцях свого народу». До заходу долучилися учні 1-2 класів приватної школи “Discovery” (с. Руська Поляна), 1-Б і 2-Б класів Першої міської гімназії м. Черкас. Бібліотекар оповідала дітлахам історії про трьох Марій (сестричок Тараса від матері та мачухи); про те, як сестра Ярина відразу не впізнала Шевченка, коли той повернувся із заслання; про те, що найпалкіший борець за скасування кріпосного права перед смертю так і не дізнався про підписання царем заповітного маніфесту... Малеча ж і сама виявила неабияку обізнаність про історичний контекст, у якому формувався й жив Тарас Григорович, а ще залюбки обговорювала зрозумілі їм матерії – іграшки, взаємини з батьками, колискові, те, що є в дитинстві кожного, і майбутнього Кобзаря, і сучасного «звичайного» українця. Наприкінці заходу діти декламували улюблені вірші Шевченка, намагаючись передати своє розуміння емоцій та думок видатного автора.

Учні 6-Б класу Першої міської гімназії активно вивчали матеріали про визначного українця за допомогою квесту «Шевченко – це круто». Захід підготували для дітей працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Ця розвага, що включає головоломки логічного й математичного штибу, стимулює пам’ять, креативне мислення й здогадливість гравців, проводиться до шевченківських свят уже не вперше. Однак кожен раз приносить командам щире задоволення й користь.

Тим часом, бібліотека вже традиційно підготувала для своїх віддалених користувачів кілька нових цікавих тематичних продуктів. Зокрема, на «Ігровому майданчику» на сайті бібліотеки з’явилися відразу три свіжі тематичні гри. У мистецькому квізі «Упізнай картини Тараса Шевченка» гравці мають обрати з кількох полотен саме те, яке, на їхню думку, написав наш видатний земляк. Ребус-кросворд за літературними творами Т. Г. Шевченка неабияк стимулює мізки. Адже щоб відгадати назву поезії, гравець має спочатку розв’язати ребус. Якщо заповнити кросворд правильно, можна дізнатися, кому з відомих гетьманів Тарас Шевченко присвятив свою поему. Кросворд «Дитинство Тараса» розрахований на молодших школярів. Він допомагає малюкам закріпити базові знання про письменника. Загалом, у розділі «Ігри за біографією й творчістю Тараса Шевченка» (рубрика «Літературні ігри») можна знайти чимало авторських вікторин та квізів, розрахованих на дітей різного віку та на різний рівень знань.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG