background
День гідності та свободи – 2020

Болісні для окремих людей, але надважливі, навіть визначальні, події Революції Гідності обговорювали з учнями 9-Г класу СПШ № 17 працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів під час вечора-роздуму «Наш дух не зламати, свободу не вбити!» з нагоди Дня гідності та свободи. При організації заходу важливо було дотриматися балансу між пізнавальною, аналітичною й фактичною інформацією та емоціями. Більшість-бо з наших читачів добре пам’ятають найновішу історію України, щодня дослухаються до новин із зони АТО, мають старших знайомих, які так чи інакше дотичні до революційних і військових подій. Однак усе вийшло якнайкраще: завдяки лаконічному викладу хронології подій, що відбувалися на рубежі 2013 – 2014 років на майдані Незалежності в м. Києві, доповненням з документальних стрічок і журналістських розслідувань, які виходили з того часу на центральних українських телеканалах, бібліотекарі допомогли читачам систематизувати інформацію й краще зрозуміти вплив тих подій на сьогодення.

Два потужні державні потрясіння – Майдан 2004 р. та Революція Гідності 2013 р. – стали складним іспитом для України. Уже двічі за останні 20 років довелося народу відстоювати свою свободу насамперед перед владою й перед самими собою. Зате й змінилося багато чого – і у внутрішньому державному порядку, і в головах українців, і в очах іноземців. Наслідки тих подій ми відчуваємо на собі й досі, хоча б тому, що боротьба за суверенітет і територіальну цілісність наразі й досі не завершена. Тому так важливо, щоб молоде покоління, яке вже незабаром зможе впливати на політичну ситуацію в країні й творити власну історію, вміло критично й правильно оцінювати світ, у якому живе.

Тож проведенням вечора-роздуму робота Черкаської обласної бібліотеки для дітей у межах відзначення важливої дати не обмежилася. Відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів підготував для своїх користувачів тематичну поличку «Україна – країна нескорених». Переглянути видання, представлені на ній, читачі зможуть ще кілька днів. Для старших відвідувачів у фонді закладу також знайдеться чимало відповідних творів. Ознайомитися з кількома з них ви можете на віртуальній виставці «Майдан у книгах», розміщеній у віртуальному хабі «Навколо читання».

Пропонуємо також зазирнути в рубрику «Календар подій» на блозі. Там представлений інтерактивний плакат «Україна – територія гідності та свободи». У цьому матеріалі ви знайдете коротку хронологію подій Революції Гідності; з’ясуєте, коли й з якою метою було започатковано відзначення Дня гідності та свободи на державному рівні та пригадаєте події 7-річної давнини. Сподіваємося, він буде для вас корисним і надихне на дослідження найновішої історії України.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.JPG