background
Бібліотека вітає читачів із 29-ю річницею незалежності України

    29-у річницю від ухвалення Акту проголошення державної незалежності України святкуємо ми цього року. У цей день прийнято згадувати кроки, зроблені українцями на складному й тернистому шляху до свободи й суверенітету. Ці етапи були різними – суто політичними (й часом, на жаль, декларативними), воєнними, значущими для світової історії й важливими лише для окремого етносу. Пригадаймо їх і цього разу, щоб укотре усвідомити, наскільки вдячними ми маємо бути сміливим і розумним пращурам.

    Історичний екскурс у минуле української державності вам представить медіапрезентація «Пишаймося, ми – вільна Україна!» на блозі бібліотеки в рубриці «Календар подій». Вікопомні документи, видатних людей і значущі події, які призвели до проголошення, а потім відновлення Україною незалежності у ХХ столітті, ви побачите, гортаючи сторінки цього віртуального продукту.

    Розширити свої уявлення про тему, подивитися на історію держави крізь призму різних авторів – публіцистів, науковців, культурних і громадських діячів – ви зможете з допомогою книг, наявних у фонді Черкаської обласної бібліотеки для дітей. Їх вам наочно представить віртуальна книжкова виставка, доступна наприкінці медіапрезентації й, окремо, на блозі «Навколо читання» в рубриці «Віртуальні виставки».

    Закріпити свої знання й перевірити, як добре ви розбираєтеся в національній культурі, ви зможете на «Ігровому майданчику» (рубрика «Українознавство»)  на сайті бібліотеки.  Так, комплексна патріотична гра «Як добре ти знаєш свою країну?» розважить вас питаннями з історії, культурно-історичних пам’яток, звичаїв і художніх промислів України. Комплексна історична гра «Батьківщина – то найкращий край» з’ясує, наскільки ви знаєтеся на державних символах, традиціях, давніх народних ремеслах і заняттях, козацькому побуті, українських стравах, досягненнях архітектури. Патріотичні вікторини «З Днем народження, Україно!», «Свята моєї Батьківщини», «У дитячому серці живе Україна» запропонують класичний формат із закритих питань на загальну ерудицію юних читачів. Із філвордом «Символіка квітів українського віночка» ви пригадаєте, які рослини варто вплітати до головного святкового атрибута україночок. А народознавчий кросворд за мотивами української міфології дозволить зазирнути вглиб століть, дивуючись віруванням прадавніх українців і пишаючись ними.   

    Нагадуємо також, що 23 серпня Україна відзначає День Державного Прапора. Ми щиро вітаємо вас і з цим святом і запрошуємо ознайомитися з тематичним інтерактивним плакатом, який працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей підготували із теми. Цей невеличкий онлайн-продукт доступний у віртуальному хабі «Навколо читання» в рубриці «Календар подій». Він розповість вам історію українського прапора та глибинний зміст його кольорів: чому й коли на стягу з’явився синьо-жовтий дует; як Державний Прапор України перегукується з хоругвами часів Київської Русі, гербом Галицько-Волинського князівства, прапорами Запорозької Січі; коли наш прапор у його сучасному вигляді замайорів над українською столицею. Також ви знайдете в інтерактивному плакаті кілька цікавих фактів про національний стяг і, можливо, пишатиметеся ним іще більше.