background

    У рамках Національного проекту „Україна читає дітям” у відділі обслуговування учнів 5-9 класів відбулася зустріч учнів 8-х класів           СПШ  № 17 із Володимиром Трохимовичем Поліщуком, доктором філологічних наук, професором, завідувачем кафедри української літератури і компаративістики, членом Національної спілки письменників України і Національної спілки журналістів України, лауреатом багатьох літературних премій.

  „Усі спогади про дитинство в селі пов’язані з книжками, м’ячем, лижами й ковзанами. Влітку ганяли м’яча, як пасли, взимку грали у хокей на місцевому ставку. Тільки наставав вечір – брався за книжку,” – згадував гість. Книга у сім'ї завжди була у пошані, а тому і не дивно, що маленький Володя самостійно навчився читати ще у чотири з половиною роки. Першої прочитаної книги не пам’ятає, але дуже сподобалася йому книга болгарського письменника Е. Станєва „Повість про ліс”, якою, до речі, він був нагороджений за відмінне навчання ще у першому класі. Ця книга збереглася у Володимира Трохимовича до сьогодні.

    Саме любов до читання вплинула на вибір майбутньої професії. У творчому доробку автора понад 20 книг та монографій, близько 500 статей.

   Головні теми його публікацій – літературне та історичне краєзнавство, відновлення призабутих імен діячів літератури рідного краю.

   У свій час науковий інтерес у Володимира Трохимовича викликала творчість Михайла Старицького, Павла Филиповича та Василя Доманицького. Незабутні враження справили книги К. Симонова „Живі і мертві” та В. Гроссмана „Жизнь и судьба”.

   Зараз у вільний час полюбляє читати поезію, особливо сучасну. Учням гість порадив почитати трилогію В. Рутківського „Джури” та звернутися до творчості І. Дробного, В. Захарченка, С. Носаня, В. Коваленко, М. Павленко та інших сучасних письменників. А ще Володимир Трохимович порадив дітям читати і відкривати для себе чарівний світ поезії.

   Ведуча, завершуючи захід, порадила присутнім прислухатися до рекомендацій гостя щодо вибору книг для читання, а Володимиру Трохимовичу побажала наснаги та нових творчих здобутків.