background
У бібліотеці для дітей зустрічають новий 2020 рік

    Понад місяць тривали в Черкаській обласній бібліотеці заходи, присвячені святам новорічно-різдвяного циклу. У їхньому перебігу місця вистачило всім подіям, любим серцю читачів і наймолодшого, і старшого віку – іграм, квестам, пізнавальним годинам, ляльковим виставам, ворожінням, вечорницям, конкурсам, майстер-класам. Чудовий настрій панував у всіх відділах обслуговування: читачі з ентузіазмом відгукувалися на всі ідеї бібліотекарів і щиро ділилися своєю вірою в диво з дорослими людьми й один з одним.

    Якщо вже мандрувати в минуле, то в ту його частину, яка сповнена світлом, щастям і веселощами – наприклад, у пору вечорниць в українському селі. Дуже правдоподібно цей красивий звичай відтворюють у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Кімната Казок ще в грудні набуває вигляду ошатної світлиці дбайливої господині, до якої раз по раз приходять рум’яні з морозу гості. Допомагає їх зустрічати дочка господині (щоразу цю почесну роль виконує хтось із залученої до свята групи читачів). Надалі з різними варіаціями учасники показують свій хист до колядування, щедрування й засівання, народних танців, виразної декламації святкових віршів і гуморесок, відгадування загадок. Наприкінці читачі витягують із кошика господині нотатки-передбачення й так намагаються більше дізнатися про приємні сюрпризи, що їм наготувало майбутнє. На цей раз із 19 грудня по 14 січня участь у вечорницях (родинному святі) «Різдвяна веремія» взяли учні 4-Б класу СПШ № 17, 4-А класу Першої міської гімназії, вихованці ДНЗ комбінованого типу № 1 «Дюймовочка». Щоразу їх завзято підтримували глядачі-батьки.

    Для учнів 4-В класу СПШ № 17 звична приємна програма була доповнена ворожіннями на вишневих гілках, дровах і чоботях, а ще кумедним обрядом кусання рум’яної калити. Не дивно, адже родинне свято «Андріївські вечорниці» відбувалося 13 грудня – якраз у День Андрія.

    Вечорниці – не єдиний спосіб поринути в кімнаті Казок у дивовижні мандри. Бібліотекарі цього самого відділу завжди готові запропонувати малечі ще одну подорож – на цей раз у край повчальних і веселих художніх оповідок. Балакучі звірятка там втрапляють у халепи й хвилюються так само, як люди, і в різних ситуаціях виявляють різні риси характеру. Подивитися на це можна в лялькових виставах «Білохвостик і ялинка» та «Новорічна пригода». Протягом грудня – січня такі спектаклі переглянули учні 1-Б класу СПШ № 3, 1-Б класу СПШ № 17, вихованці ДНЦ «Софійка» та ДЦ «Даринка».

    Для тих, хто бажає підійти до відзначення свят новорічно-різдвяного циклу більш вдумливо й ґрунтовно, також вистачало заходів. Скажімо у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів можна було чимало дізнатися про українські традиції й ритуали, важливі для кожного дня зимового календаря. Годину народознавства «Йде зима по Україні» відвідали учні 2-Б, 2-Г класів Черкаського колегіуму «Берегиня», учні 4-А та 2-Б класів Першої міської гімназії. Розширити ж уявлення про світ і дізнатися, як відрізняються новорічні й різдвяні обряди в різних країнах, змогли учні 4-Д, 4-З класів СПШ № 17 та 4-Б класу Черкаського колегіуму «Берегиня» у пізнавальній годині «Новий рік крокує по планеті».

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

    Не відставали від колег і працівники відділу масової роботи та естетичного виховання. Вони також розповідали відвідувачам – учням 1-Б й 2-А класів Першої міської гімназії – про чудернацькі закордонні традиції. Однак інформаційна складова конкурсно-ігрової програми «Біла віхола прийшла, купу свят нам принесла» та розважальної програми «Зима-чарівниця мандрує – дітям радість дарує» доповнювалася ще й багатьма рухливими забавками й інтелектуальними випробуваннями. Дітлахи добирали рими у віршики й слова – у телеграму Дідові Морозу, розгадували тематичні загадки й винаходили вітання на різні букви алфавіту, танцювали під запальну музику й співали новорічні пісні, пантомімою зображували текст книги й збирали на сцені паперові сніжки та сніжинки.    

    Ще більше веселощів і суцільний відпочинок знайшли учні 1-А й 2-В класів Першої міської гімназії під час свята-розваги «З Новим роком, друзі!». Крім уже згаданих пустощів, на читачів чекали кумедні діалоги між Феєю, Бабою-Ягою й Драконом, що намагалися чарами й нотаціями перевиховати одне одного й влаштувати свято по-своєму. Малечу активно долучали до цієї боротьби добра зі злом, а в процесі ще просили намалювати портрет Діда Мороза, виконати відомі зимові шлягери в різному стилі й темпі, поводити хоровод в особливий спосіб тощо. Усі зусилля наприкінці винагородив добрий зимовий Дідусь.

    А ось учні 3-В класу СПШ № 3 й 3-А класу Першої міської гімназії сконцентрували увагу на перевірених історичних відомостях і численних легендах про улюбленого святого всіх українських дітлахів – Миколая. Бібліотекар ознайомила читачів із переказами про його характер і діяння та фактами про те, як шанують цю видатну особистість у різних державах. Захід пройшов у формі уроку духовності «Миколай мандрує світом».

    Ексклюзивною розвагою, яку пропонували відвідувачам у відділі масової роботи та естетичного виховання до свят, стали майстер-класи «Я ялинку подарую, а бажання – намалюю» та «Подарунок під ялинку». Читачі власноруч виготовляли яскраві новорічні листівки із зеленою красунею та символ 2020 року – паперове мишеня. Сувеніри вийшли дуже милими, малеча із задоволенням презентувала їх друзям та рідним з нагоди Різдва.

 

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.JPG 016.JPG 017.JPG

    Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів уже традиційно потішив своїх користувачів рухливими пошуковими пригодами з присмаком зимової магії. Учні 6-А класу ЗОШ № 22, 7 класу ЗОШ № 5, 5-В, 7-А, 9-Г класів Черкаської гімназії № 31, 6-А, 6-Б класів ЗОШ № 21 ім. Ю.Г. Іллєнка, 7-Б класу Першої міської гімназії чаклували й рятували світ чарівників у квесті «Новий рік із Гаррі Поттером». На них чекали уроки зіль і настійок, віщування, квідичу, а також хитромудрі завдання, пов’язані зі знищенням зловісних горокраксів.

    Учні ж 5 – 6 класів приватної школи «Перлина», 5-А, 5-Б класів ЗОШ № 29, 5-Б класу ЗОШ № 5, 5-Б класу Першої міської гімназії та 5-Б класу ЗОШ № 21 ім. Ю.Г. Іллєнка допомагали ельфам й іншим чарівним створінням розчаклувати ялинку, виконуючи завдання й пильно обстежуючи бібліотеку впродовж новорічних бродилок «Святкова круговерть».

    Сподіваємося, що 2020 рік для кожного з наших читачів буде вдалим, цікавим і багатим на приємні пригоди – нічого дивного, адже саме в такому настрої його зустрічали!  

 

018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG