background

      Народження найцікавішої у світі книжки та місія з її порятунку від ненажерливих, але й допитливих мишей. Живе спілкування зі справжньою письменницею про важливість літератури. Занурення в чарівний світ принцес, королів і дивовижних звичаїв. Нагородження найталановитіших читачів бібліотеки почесними призами. Вікторина на знання народних і літературних казок та їхніх героїв… Скільки, виявляється, всіляких подій можна вмістити в годину з невеличким хвостиком! А все заради того, щоб створити для найменших відвідувачів захопливе свято з нагоди відкриття в нашому закладі Всеукраїнського тижня дитячого читання 2018 року. Жодних сумнівів у тому, що свято нам вдалося.

     Вдячною аудиторією для урочистого дійства «Веселі пригоди в країні Читання» стали учні 2-А, 2-Б і 2-В класів ЗОШ І – ІІІ ступенів № 8. Налаштуватися на розмову про книжки, видавничу справу й користь грамотності дітлахам допомогла почесна гостя бібліотеки – член Національної спілки письменників України, лауреат Всеукраїнських літературних премій імені Василя Симоненка та Олександра Олеся, поет, перекладач Наталія Володимирівна Горішна. Вона не просто звернулася до малечі з вітальними словами, а й спонукала їх підключити всю свою кмітливість – жвавий розум знадобився, аби розгадати літературні загадки.

     Показати видавничий процес у зрозумілій і легкій формі була покликана театралізація, яку присутнім запропонували працівники читальні й учасники літературного театру «Задзеркалля», що працює в бібліотеці. Перед зацікавленими поглядами дітлахів постали письменник, ілюстратор, коректор, редактор – тобто ті люди, без яких створення насправді якісного видання неможливе. А далі була вдала мить для казки: новонароджену книжку ледве не з’їли миші. Вмовити їх не гризти свіжі сторінки вдалося, лише зачитавши уривки з опублікованої історії, якраз ті, де йшлося про непрості будні гризунів. Захоплені розповіддю, миші відмовилися від своїх підступних планів, як і кіт, що забрів до бібліотеки. Коли ж всі присутні на сцені герої дійшли згоди, вони запропонували малечі короткий екскурс в літературні жанри, розповівши, які на світі бувають книги.

     Неповторний подарунок юним читачам зробили актори Черкаського академічного обласного театру ляльок. Вони презентували виставу «Принцеса Крапочка», розігравши перед вдячними глядачами історію народження й пригод пустунки королівської крові. Ще одним сюрпризом для читачів стали музичні подарунки від солістки та молодшої групи «Ромашка» шоу-гурту «Квітограй» Черкаської дитячої музичної школи № 2. Запальні ритми, дзвінки голоси й артистизм маленьких співаків вразили їхніх однолітків у залі й підняли і так хороший настрій присутніх ще на кілька градусів.

     Сценічні дійства переривалися спілкуванням з малечею. Читачі випробували свою пам’ять та ерудицію в казковій вікторині, пригадавши шедеври європейських класиків і позмагавшись у знанні нових історій від сучасних українських письменників. «Родзинкою» свята стало також вітання й нагородження лауреатів Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули». Нікіта Гапоненко й Микола Мироненко, які, між іншим, є постійними учасниками літературно-творчого гуртка «Пегасик», що працює в бібліотеці, запали в душу організаторам змагання. Настільки, що їхні конкурсні твори були опубліковані в збірці, виданій за підсумками «Творчих канікул». Саме ці книжки, а також кілька інших приємних подарунків й отримали юні майстри пера.

     «Веселі пригоди в країні Читання» дали старт цілій низці цікавих подій. Як і завжди, Тиждень дитячого читання передбачав пізнавально-розважальні заходи, змагання, творчі зустрічі, – усе, що робить перебування в бібліотеці змістовним, насиченим і приємним для всіх поколінь користувачів.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG