background

        Схоже зима зовсім не планує здавати своїх позицій, попри календар. Однак це не означає, що не можна гучно й весело закликати її наступницю, пригадувати багаті частування наших пращурів усередині лютого й бавитися в теплі ігри – усе, як вимагають традиції святкування Масниці. Дізнатися про це більше й долучитися до веселощів учні 1-А й 3-В класів СПШ № 3 змогли завдяки мультимедійній мандрівці «Сьогодні млинець – завтра весна», яку для них підготували працівники відділу масової роботи та естетичного виховання.

      Пущення, Сиропуст, Колодій, Масляна, Сирна неділя – яких тільки назв не вигадав народ для проводів найхолоднішої пори року й зустрічі весни! Та й для численних обрядів і забавок фантазії не бракувало: знавці звичаїв і перші конкурси краси проводили, обираючи в рідному селі вродливиць для ролі Лелі (дівчини-весни), й опудало зими палили, і хороводи водили з гучними піснями та змаганнями, і рівнялися в кулінарних уміннях, виготовляючи сонячні млинці й вареники із «секретом». Усі святкування завершували красивою традицією просити вибачення в близьких за всі образи й прощенням чужих гріхів. Найкращий засіб залагодити всі непорозуміння напередодні Великого Посту.

     Палити солом’яну бабу-хурделицю й різний непотріб, накопичений за рік, у бібліотеці, звісно, ніхто не дозволив би. Та це не означає, що для малих любителів народних розваг не знайшлося заняття. Уважно вислухавши розповідь бібліотекаря про хід Масляної, малюки добряче позмагалися одне з одним і багацько насміялися. Вони встигли, скажімо, намалювати вареники, фантазуючи, чим би їх можна було начинити. Також малюки вудили паперову рибу – щуку, яка, буцімто, хвостом розбиває кригу на річках; пригадували промовисті приказки про це слов’янське свято; обирали власну дівчину-весну; танцювали в колі й прославляли Масницю.  

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG