background

         Сергій Лукович Носань, прозаїк, поет, драматург, член Національної спілки письменників України, лауреат багатьох всеукраїнських літературних премій, презентував у бібліотеці свою нову книжку для дітей. Уперше зазнайомитися з «Реп’яшком» випала нагода учням 3-А та 3-Б класів Першої міської гімназії. Презентація, яку відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів допоміг організувати в межах циклу заходів «Майстри пера – дітям», стала також справжньою творчою зустріччю з низкою талановитих людей – крім пана Носаня на гостину до читальні завітали ще кілька відомих у галузі культури персон.

     Подія розпочалася з представлення самого автора – хоча чимало присутніх малюків читали й обговорювали на уроках деякі його твори, знати письменника особисто їм не пощастило. Тож бібліотекар дещо розповіла про життя й найвідоміші книги майстра. Потім уже сам Сергій Лукович поговорив з аудиторією. Він чимало розказав про свої попередні дитячі збірки «Данилків календар» і «Казки для Кирилка». Дозволив зазирнути до своєї творчої майстерні, пояснивши, звідки береться натхнення. Особисто пана Носаня надихає природа, з її красою, змінами краєвидів і ритму життя, залежно від пір року, взаємодією з людьми. В якості прикладу він навів мальовничу Кам’янку. А ще – спілкування з малюками, які спроможні знайти нове й оригінальне в найбуденніших речах (скажімо, в переслідуванні барвистих метеликів або втечі від кози).

     Цю розповідь добре доповнила видавець Юлія Чабаненко, видавництво якої опублікувало й свіжого «Реп’яшка». Саме Юлія Анатоліївна назвала Сергія Носаня тим письменником, «який може побачити незвичайне». Описуючи принади нової книжки, вона зупинилася на технології виготовлення друкованої продукції загалом. Пояснила, чому важлива робота редактора, коректора, ілюстратора. І трошки похвалилася вигадливими ілюстраціями, якими «Реп’яшка» доповнив запрошений видавництвом художник. Погортавши кілька сторінок новинки, Юлія Анатоліївна продемонструвала зацікавленим малюкам картинки з подорожжю головного героя Микитки підводним царством.

     Привітала Сергія Луковича з виходом у світ нового твору дитяча письменниця, член Національної спілки журналістів України Лілія Блискавиця. Вона пригадала, як ще в юні роки познайомилася з майстром й отримала його автограф. Ця книга з підписом автора й досі зберігається в пані Лілії й надихає її на власну творчість. До речі, про свої книжки гостя також дещо розповіла й, користуючись нагодою, презентувала бібліотеці книжку-білінгву (двомовне видання) «Курочка-снігурочка».

     Слова підтримки Сергію Луковичу сказала його дружина й багаторічна муза Валентина Миколаївна. Вона оповіла кілька кумедних історій із власної педагогічної практики, які згодом стали основою для особливо іронічних і правдоподібних дитячих оповідань Сергія Носаня. Цікаво, що з деякими прототипами його героїв творча родина підтримує стосунки й досі.

     Та головною героїнею дійства була, звісно, книжка «Реп’яшок», адже саме її день народження став приводом для зустрічі. І найкраще розкрити її принади, заінтригувати потенційних читачів сюжетом вдалося режисерові-постановнику й акторові Черкаського академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Лесю Павлютіну. Він виразно й дуже артистично зачитав вдячній публіці уривки з «Реп’яшка». Читання супроводжувалися демонстрацією слайдів із ілюстраціями до книги. У поле зору потрапили ситуації, в яких центральний персонаж Микитка постав надзвичайно доброю й милою дитиною. Наприклад, коли не хотів ловити рибу на коників, бо вони живі. Коли лякався страшилкам про те, як сом качат хапає. Коли випустив маленького окунця назад в ополонку після того, як вони з батьком його впіймали. А от як рибинка віддячила своєму рятівникові й у які чарівні мандри він вирушив у компанії окунця, дітлахам доведеться прочитати вже самостійно.

     Завершилася презентація традиційною 10-хвилинкою у форматі «питання – відповідь». Найкраща можливість для читачів дізнатися від письменника про все, що їх найбільше цікавить. Бонусом став приз авторові найкращого питання: Сергій Носань вручив примірник «Реп’яшка» читачці, яка запитала, яку його книжку варто прочитати всім присутнім у залі дітям і чому. Після такого активного спілкування малечі залишилося тільки відстояти немаленьку чергу за автографом, щоб зберегти найприємніші враження від знайомства з відомою талановитою людиною.          

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4