background

     З-поміж низки складних і болісних тем історії, необхідних для викладання дітям, особливо страшною видається тема Голокосту. Про потворні злочини нацистів проти євреїв Європи і розказувати, і слухати однаково важко, навіть не вдаючись до подробиць звірств. Тому обережний, грамотний, інформативний та помірно емоційний виклад такий важливий, він вчить не лише фактам, а й умінню співпереживати жертвам безпрецедентної за масштабами й жорстокістю біди. Саме в такому руслі у відділі масової роботи та естетичного виховання організували годину пам’яті «Голокост: мужність, пам’ять, співчуття». Учні ж 7-Б класу Першої міської гімназії не лише виконували роль пасивних слухачів, а й долучилися до проведення заходу, представивши одноліткам деякий інформаційний і мистецький матеріал для роздумів.

     Рішенням Генеральної Асамблеї ООН 27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – саме в цей день 73 роки тому радянські війська визволили в’язнів концентраційного табору Аушвіц (польська назва – Освенцим). Із того часу всі, кому пощастило вижити в жахливих умовах, надавали свідчення, допомагали збирати документальні підтвердження, щоденники й записки закатованих. Це робилося не лише для того, аби покарати винних, а й для того, щоб зберегти пам’ять про жертв злочинів проти людяності. Тепер на основі цих документів знімають документальні й художні фільми, пишуть книжки, готують наукові роботи.

     Бібліотечний захід дав читачам можливість ознайомитися з дещицею цього фактологічного й мистецького спадку: працівники відділу підготували для них промовисті цифри й інші конкретні дані про трагедію Бабиного Яру; про сутність і мету єврейських гетто; про людей із Черкащини, наділених почесним званням «Праведник народів світу», які, ризикуючи власним життям, переховували єврейських товаришів і їхніх дітей від смерті й таборів. Слова бібліотекаря підтверджувалися уривками з документальних кінострічок й репродукціями картин із цієї теми на слайдах. А додаткову інформацію традиційно можна було знайти у виданнях, представлених на спеціально оформленій до години пам’яті книжковій виставці. Також хорошою ілюстрацією до історичних даних стали вірші, біографічні довідки про Олександру Шулежко й сім’ю Герасимчуків, зачитувані деякими з присутніх читачів, та пісня «Плине кача» у виконанні учениці 11-Б класу Першої міської гімназії Озеран Ксенії.     

     Наприкінці заходу заступник директора з виховної роботи Першої міської гімназії Корнієнко Г. Л. передала бібліотеці книжки від Українського центру вивчення історії Голокосту. Серед подарованих видань – мемуари Марти Горен «Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти», своєрідний аналог сумнозвісного «Щоденника Анни Франк». Відмінність цього видання від «Щоденника…» в тому, що його головна героїня й автор вціліла, попри постійний страх і переслідування, втрату матері, тривалу розлуку з близькими родичами, необхідність переховуватися й жити під чужим ім’ям, мандри про сирітських притулках, нерозуміння оточення тощо. Тему на свій манер продовжують навчальні матеріали з історії євреїв та антисемітизму в Європі, а також з протидії дискримінації й расизму (три частини й посібник), розроблені для викладання в школі. З усіма цими виданнями незабаром можна буде ознайомитися в нашій читальні.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG