background

      Дошукуватися глибоких матерій у простих на перший погляд речах і вкотре тренувати інтелект – справа, безумовно, важлива. Але напередодні найгучнішого і найулюбленішого дітьми свята року так хочеться безтурботних веселощів, співів і танців, цукерок і необтяжливих змагань із друзями! Таких заходів у нашій книгозбірні також не бракує – у цьому наприкінці 2017 року переконалася не одна сотня дітей. Стати учасником гамірних, смішних, музичних подій читачі могли відразу в кількох відділах бібліотеки.

     Зокрема, відділ масової роботи та естетичного виховання запропонував на вибір своїх відвідувачів аж 5 різноманітних тематичних зимових заходів. Деякі з них мали особливі сюрпризи для щасливчиків. Так, новорічні розваги «Зима-чарівниця, весела витівниця» і самі по собі дуже жваві. Їхні учасники, наприклад, складають телеграму Дідові Морозу, добирають риму до святкових віршиків, розгадують загадки, добирають привітання на різні букви алфавіту, «ліплять» сніжки з паперу (ну не з багнюки ж їх ліпити, коли справжніми «білими мухами» цьогоріч сезон нас не радує!), торують своїм подихом шлях паперовим сніжинкам, імпровізують як актори, спонтанно розігруючи на сцені казки, тощо. Є у цих розвагах місце і пантомімі, і жартам, і танцям. Так що 20, 26 і 29 грудня учні 2-В класу СПШ № 3, 3-А, 3-Б, 2-В класів ЗОШ № 8 відпочили під час цих заходів «на повну». А от учням 4-А, 4-Б класів ЗОШ № 8 дістався особливий бонус: перед початком змагань вихованці й викладачі ДМШ № 2 представили глядачам невеличкий екскурс в історію зарубіжної музики. Тож замість звичних казкових персонажів малюки милувалися героями глибокої, у чомусь навіть трагічної, короткої інсценізації біографії композитора Людвіга ван Бетховена. Старанна акторська гра, вишукані костюми, доповнені прекрасною музикою німецького генія, додали заходу нових вимірів і ненав’язливо навчили дітлахів цінувати музичне мистецтво.

     Учні 2-А, 3-А класів Першої міської гімназії, 2-А, 2-Б класів ЗОШ № 8 теж відпочили на 100 відсотків – працівники відділу запросили їх на книгокіномандрівку «Зима на казку чарівну багата». Пам’ять й ерудицію малечі, щоправда, таки довелося покликати на допомогу, але ці випробування інтелекту стосувалися найприємнішого у світі чтива – казок. Діти впізнавали за словесними портретами героїв «Снігової королеви», «Пані Метелиці», «Дванадцяти місяців», «Зими у Простоквашиному» та інших захопливих книг, демонстрували неабиякі знання деталей цих сюжетів у вікторинах, зображували персонажів мімікою й жестами, відгадували казки за початком і фіналом. Було б дивно, якби після такої літературної подорожі ніхто з учасників не захотів перечитати давні як світ історії.

     Про чарівну фабулу, втілену в мелодії й танці, говорили з учнями 1-А класу ЗОШ № 8 під час музичної години «Лускунчик» – зимова казка П.І. Чайковського». Ще одна нагода для маленьких читачів якщо не відкрити для себе літературну першооснову, то хоча б переглянути її анімаційні екранізації й краще зазнайомитися з класичними «чарівними» композиціями.

     Так само легким, приємним і веселим був для учнів 2-В класу СПШ № 3 та 3-А класу Першої міської гімназії новорічний карнавал «Ой снігу, снігу білого насипала зима». На учасників цього дійства чекали численні пісеньки, загадки, хороводи, танці, – усе, що малеча так полюбляє робити поблизу від гарно вбраної ялинки.

     Учні 1-В класу СПШ № 3 у комплекті до всіх розваг і символічних солодких подарунків отримали порцію цікавої інформації. Це пояснюється темою уроку українознавства «Зимові дива святого Миколая». Адже й самим дітлахам, перш ніж святкувати день, присвячений напівлегендарній особистості, хочеться більше дізнатися про таємничого чоловіка, що винагороджує дарами лише слухняних і добрих.

 

002_1.JPG 003.jpg 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011_.JPG 012.JPG 013.JPG

     У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів заходи новорічно-різдвяного циклу традиційно мають відчутний етнографічний акцент. Ось і цього року найбільше користувачів зібрали вечорниці (родинне свято) «Колядуйте і щедруйте, у сопілку дужче дуйте». Завітати в оздоблену в народному стилі світлицю пощастило учням 4-В і 4-Є класів СПШ № 17. Щоправда, для того, щоб дозвілля вдалося, маленьким читачам і самим довелося добряче попрацювати. Вони не один день старанно репетирували колядки й кумедні народні пісні, начитували гуморески й вірші, водили бешкетливу козу й грали на музичних інструментах, завзято витанцьовували гопак і вчилися всіляким ритуалам, прийнятним на вечорницях. Ефект від таких старань вийшов найліпшим: і батьків здивували, і самі повеселилися, і побачили однокласників у незвичних образах. А наприкінці дійства ще й поворожили на майбутнє – прогнози в усіх вийшли лише оптимістичні. 2018 рік для кожного з наших читачів обіцяє бути вдалим і цікавим – нічого дивного, адже саме в такому настрої його зустрічали!   

 

014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG