background

        Нагода випробувати себе в ролі справжнього господаря книжкового царства випала читачам віком від 6 до 17 років під час участі бібліотеки в профорієнтаційному інтерактивному дитячому  заході «МІСТО ПРОФЕСІЙ». Завдяки ініціативі організаторів дійства – Міжнародного ділового журналу «Community» – та нашій із ним співпраці черкаські дітлахи дізналися більше про бібліотечні послуги, структуру й місію книжок, а також змогли пильніше придивитися до нашого ремесла. Звісно, бібліотекар – не єдина професія, якій у минулу суботу в Черкаському міському парку Перемоги в експрес-режимі навчалися активні малюки.

     Масштабний соціальний профорієнтаційний проект відбувся не вперше, і наше місто опинилося на карті цього заходу поруч з іще 20-ма містами. Механізм події передбачав специфічну гру. Діти й підлітки приходили на територію «Міста професій», отримували там ігровий паспорт і вирушали «влаштовуватися» на роботу. Випробувати свої сили (у, звісно, спрощеній та видовищній формі) вони могли в ділі рятувальників, поліцейських, кінологів, кухарів, фармацевтів, продавців косметики, перукарів, кондитерів тощо. У загальному підсумку, близько 50 професій. За сумлінність і цікавість до незнайомої справи вони одержували «зарплату», втілену в символічній валюті – «гривниках». За чесно зароблені гроші гравці могли придбати солодкі й корисні для себе товари в крамниці «Міста…».

     Безперечно, розповісти в деталях про всі функції, які виконує бібліотекар, протягом короткого часу й для непідготовленої аудиторії неможливо. Але деякі аспекти професії, тим не менш, дітлахи могли спробувати на собі. Тимчасові «працівники» вчилися заповнювати формуляр й обслуговувати читачів. Намагалися розставити фонд на полицях. А ще переймали дбайливе й акуратне ставлення до книжок, практикуючись у виготовленні приємних для ока закладинок. Деяких учасників процес захопив настільки, що вони навідувалися на бібліотечний майданчик по кілька разів. Важко сказати, чи в майбутньому всі, хто попрацював з виданнями й відвідувачами, стануть бібліотекарями. Але смак до професії вони відчули й, можливо, краще зрозуміли, наскільки важливою в житті дорослих і дітей є читальня.   

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG