background

         На жаль, мода на самогубства серед молоді – явище не нове. Скажімо, з виходом у світ книги Й. Гете «Страждання молодого Вертера» юнаки масово вкорочували собі віку через нерозділене кохання. Пізніше богемні парубки і їхні музи об’єднувалися в клуби самогубців. Але настільки страшно, як зараз, ще ніколи не було, тому що дорогу на інший світ шукають діти, не розуміючи, що ними маніпулюють. Про те, як Інтернет штовхає незрілі душі до останньої межі, говорила з учнями 6-А класу Першої міської гімназії та 7-Б класу ЗОШ № 19 під час бесіди-тренінгу «Синій кит»: психологічне розслідування» психолог бібліотеки.

     Гра-квест, що її вже не один рік пропонують підліткам у мережах ВКонтакте та Instagram групи на кшталт «Море китів», «Тихий Дім», «f57», «Розбуди мене о 4.20», не просто небезпечна, а й широко відома юним користувачам Інтернету. Турбує, що читачі добре поінформовані про такі спільноти і навіть зізнавалися під час бесіди, що деякі їхні друзі в них залучені. Тому психолог бібліотеки зробила все можливе, щоб показати справжню сутність, цілі й наслідки діяльності засновників смертельних ігор. Учасники заходу переглянули відеоролики про відомих організаторів та про те, до якого горя в родині призводить суїцид дитини. Протягом бесіди йшлося про техніки навіювання, якими автори сумнівних ігор впливають на підсвідомість підлітків, змушують їх калічити себе й вбивати. А також про погрози тим, хто втягнувся у квест і не наважується виконати останнє жахливе завдання, і про жертв «промивання мізків», яких вдалося порятувати.

     Подібну непросту інформацію психолог розбавила позитивними відео, прикладами тролінгу небезпечних пабліків і порадами щодо того, як протистояти чужій недобрій волі. Наприкінці бесіди читачі оформлювали плакати з побажаннями для всіх однолітків у депресії, занурених у тяжкі й смертельні роздуми. Таке творче завдання допомогло зняти напруження й сформулювати бодай для себе універсальні життєствердні девізи й заклики. Хтозна, коли ще в майбутньому вони можуть знадобитися кожному.  

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.jpg