background

   Найліпший рецепт для всіх, хто смутиться й нудьгує в темну й непривітну пору року, – додати у своє життя яскравих барв. І що ж може бути краще для втілення цієї мети за мистецтво та народну творчість? Робити свій настрій хорошим, незважаючи на обставини, вчилися учасники кількох заходів, проведених у бібліотеці останнім часом.

     Українська культура має невичерпне джерело творчих ідей для всіх любителів художньої культури – це переконливо довів майстер-клас «З ремеслом дружити – в житті не тужити», проведений відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів для учнів 3-В класу СПШ № 17 в межах  лекторію з популяризації духовної спадщини «Джерельце». Його учасники взялися виготовляти зі звичайнісіньких ниток для плетіння різнокольорових кумедних коників-іграшки. У давнину це була одна з небагатьох надійних забавок для малечі. У час надміру високотехнологічних цяцьок і розваг на будь-який вік і смак ця традиція видається милим способом організувати своє дозвілля. І дітлахи з неабияким задоволенням крутили нитки, перев’язували м’які ніжки й тулуб коників, підстригали й укладали їхні гриви, розпушували хвости та милувалися плодами своїх зусиль. Можливо, гратися ними малюки й не будуть, але такий традиційний предмет обов’язково прикрасить будь-яку українську оселю, хай би якою сучасною вона була.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Свою креативність і багату фантазію учасники іншого заходу – учні 2-З і 4-Є класів СПШ № 17 – реалізовували в стилі другої країни – Китаю. Творчий урок «Про що розповіли яблука» для них відділ масової роботи та естетичного виховання провів на основі техніки китайського живопису У-Сін. Це мистецтво включає не лише особливий спосіб малювання, а й цілу філософію самовираження й особистого духовного розвитку. Перед тим, як дітлахи взялися за пензлі, бібліотекар розповіла їм про особливий погляд на п’ять базових елементів, що нібито тримають світ, – землю, дерево, метал, вогонь і воду – та про символічне значення й силу кожного з них. Після короткого інструктажу діти взялися робити особливі мазки, прокручуючи пензля спеціальним чином, і спробували зобразити квіти, яблука та інші приємні  предмети традиційного натюрморту. Хтозна, наскільки готові малюнки були схожими на автентичні китайські зображення, але усмішки на личках юних художників, завдяки такій незвичній практиці, точно розквітли.  

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG