background

     У нашій культурі іменини – традиційно менш поширене свято, ніж, скажімо, день народження. Але все одно приємне й важливе. А що, як відзначає його не людина, а… книжка? І коли ті іменини ставити, якщо книг на земній кулі – мільйони і з’явилися вони на світ у найрізноманітніші дні?.. У нашій бібліотеці це свято завжди із задоволенням відзначають наприкінці першого місяця весни такою насиченою подією, як Тиждень дитячого читання. 23 березня якраз відбулося його відкриття.

     Першому поєднати весняні шкільні канікули з яскравими бібліотечними заходами, спрямованими на популяризацію дитячої книги, спало на думку письменникові Льву Кассілю ще на початку 40-х років минулого століття. З того часу подія відбувається щорічно й згуртовує в провідних книгозбірнях пострадянських країн найвідоміших сучасних дитячих письменників і щиро залюблених в їхню творчість читачів. Цього року в нашій бібліотеці Всеукраїнський тиждень дитячого читання має назву «Дружать книги з дітворою» та залучає до розваг найменших читачів.

     Відкриття Тижня, як і годиться, стало справжнім святом для малюків. З іменинами книги відвідувачів – учнів 3 і 4 класів ЗОШ № 29 та 2-А класу СПШ № 3 – вітали найпочесніші гості. Наприклад, про важливість і користь такого заходу кілька слів сказав голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України Володимир Ткаченко. А на додачу – презентував бібліотеці свіжі випуски альманаху обласної письменницької організації «Холодний Яр». На колосальному задоволенні від процесу читання наголосила й письменниця та перекладач Наталія Горішна. Вона підкреслила, що книги – це не просто приємний співрозмовник, а й чудовий інструмент для роботи над душею й розумом. Ще одна письменниця Олена Желєзняк також похвалила всіх завзятих читачів, а ще запросила малечу спробувати й себе в ролі поетів та прозаїків на заняттях літературно-творчого гуртка «Пегасик», яким вона зараз керує. Нагадаємо, що творча майстерня працює в нашій бібліотеці вже понад 40 років і серед колишніх вихованців може похвалитися не одним реалізованим талантом у красному письменстві та літературознавчій науці.

     Святковий настрій присутнім подарували й артисти. Зокрема, кілька пісень про Україну заспівали учасники вокального ансамблю «Квітограй»  Черкаської дитячої музичної школи № 2. Запальні танці представили учні Першої міської гімназії. Невеличку комедійну сценку про цінність книги розіграли маленькі учасники літературного театру «Задзеркалля», що також діє в бібліотеці. А от професійно про сценічне мистецтво з юними читачами говорили актори Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Для того, щоб унаочнити взаємодію якісної літератури й театру, артисти продемонстрували уривки з вистав «Троє поросят», «Всі миші люблять сир» та «Золоте курча».

     Та в центрі уваги в цей день, безперечно, перебувала книга. Про неї декламували вірші, ставили питання у казковій вікторині, її хвалили й обговорювали. Відкриття передувало цілій низці захопливих заходів, пов’язаних із якісною літературою. З 23 по 30 березня наші відвідувачі братимуть участь у численних змаганнях, квестах, цікавих зустрічах, літературно-музичних святах, відеоподорожах, іграх. А ще на них чекають нові книжкові виставки, бібліогід, книжковий аукціон, лялькова вистава, майстер-клас. Крім того, до кінця Тижня буде нарешті підбито підсумки трьох головних бібліотечних конкурсів, до проведення яких долучилися всі читальні області. Стежте за новинами. 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG