background

     Серед реальних історій, які відомі людству, мало які настільки ж збуджують уяву, як таємничі й непоясненні. Бажаючих полоскотати собі нерви багатенько й серед дітей, і серед дорослих, тому таку цікавість викликають оповіді про Бермудський трикутник, Долину Смерті, перевал Дятлова. Власне, саме цьому боку життя Землі й була присвячена віртуальна експедиція «Найзагадковіші місця планети», яку для учнів 5-Б класу СПШ І – ІІІ ступенів № 17 провели працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     Загадка Бермудського трикутника хвилює світ вже не одне століття. Яких тільки версій не висували, аби пояснити зникнення літаків і кораблів у тому регіоні! Тут й інопланетяни, й жителі Атлантиди, і гігантські хвилі, і величезні бульбашки метану, і який-небудь кракен (а чом би й ні?..). Свою версію для дітей висуває навіть одна з книг фентезійної підліткової серії про Персі Джексона. Простору для уяви аж більше ніж треба. Певна річ, бібліотекар не відповіла на дитячі запитання про причини цього явища. Зате щедро поділилася науковими й не дуже гіпотезами, а ще переказами про найбільш резонансні зникнення в тому Трикутнику.

     Не менш таємничий вигляд (і не менш божевільні трактування) мають й людські втрати в зоні Хейчжу. У лісах і видолинках цієї місцини буцімто згинула вже не одна експедиція геологів, картографів, лісників і просто цікавих туристів. Тут також купа версій – від хмари туману до величезної панди-людоїда, що полює на китайців (ну, і ніхто не доведе, що такого не буває!). Але науковці до цієї зони ставляться скептично й жодних серйозних досліджень там ще ніхто не проводив. На відміну від перевалу Дятлова, одна назва якого кидає в дрижаки навіть дорослих обізнаних мандрівників. Суперечки щодо обставин загибелі 9 професійних туристів у 1959 році в тому районі точаться й до сьогодні. І породжують вони не лише численні інтерпретації й цілком обґрунтовані версії, а й сонм художніх вигадок, закарбованих у фільмах-жахастиках, книгах та блогах.

     Утім, загадковими можна вважати не лише місця, пов’язані зі смертями. Не менше запитань і цікавості збуджують і цілком безневинні явища – наприклад, піраміди. Їхній масштаб і загальний замисел не до кінця зрозумілий навіть авторитетним дослідникам, як і технологія їх створення. Що вже казати про звичайних землян. Те саме й з малюнками  в пустелі Наска. Хто їх створив? З якою метою? Яким чином? Сьогодні простіше довести, чому це неможливо, ніж дати однозначну відповідь, як в одному з найспекотніших місць планети, без води, їжі, належних інструментів маленьке плем’я на рівні кам’яної доби спромоглося провести довжелезні ідеальні лінії.

    Іншими словами, наприкінці нашого заходу питань у читачів назбиралося більше, ніж відповідей. Але саме такі історії неабияк стимулюють уяву й примушують вчитися, читати, пізнавати. Якщо у світі так багато цікавого, то чом би й не стати його найпалкішим дослідником?..  

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG