background

      Відразу дві літературні години пройшли у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів у пам’ять про двох видатних письменниць, які мають цього року ювілей. Вони обидві народилися й писали в Україні, обидві чимало мандрували протягом життя. Та це, зрештою, й усе, що їх об’єднує. Крім хіба одного факту – вони обидві творили якісну художню літературу.

      Перша – Леся Українка (справжнє ім’я – Лариса Косач). 145-й річниці від дня її народження була присвячена літературна година «Дівчинка з Полісся». Захід відвідали учні 4-В та 2-А класів СПШ № 3, 2-Є класу СПШ № 17. Основним мотивом розповіді бібліотекаря було дитинство видатної поетеси. Дітям цікаво було слухати про стосунки Лесі з братом Михайликом (вони так часто все робили разом, що в родині їхній товариський дует навіть прозвали «Мишолося»). Загалом, до 11 років талановитій дівчинці не було на що нарікати: вона купалася в любові й турботі дружної й численної сім’ї, вчилася вишивці в сестри батька, опановувала фортепіано під керівництвом дружини самого Миколи Лисенка. Від тата – Петра Косача – майбутня літераторка успадкувала математичні здібності, від мами – Олени Пчілки (справжнє ім’я дитячої письменниці – Ольга Драгоманова-Косач) – хист до писання й іноземних мов.

     Вона завжди тягнулася до прекрасного, із задоволенням читала вірші й байки Леоніда Глібова, засушувала червоні маки. Але в 11 років трапилося горе – маленька Леся застудила ноги й відтоді почалася її особиста «тридцятилітня війна». Три десятки років письменниця намагалася подолати тяжку недугу кісток. Саме на цей період прийшлися її численні подорожі з лікувальною метою. І тоді ж були написані всі її геніальні твори.

      Майя Фролова також чимало мандрувала, тільки за інших обставин. Це і є друга письменниця, до 85-річчя від дня народження якої у цьому ж відділі пройшла літературна година «Де народився, там і згодився». Подробиці її життя дізнавалися учні 4-Б класу СПШ № 17. Так от, багаторазові переїзди цієї прекрасної дитячої письменниці спричинила Друга світова війна, а потім – шлюб із військовим. Під час заходу бібліотекар також повідала малечі деякі факти з дитинства авторки. Як тяжко змушена була працювати дівчина в евакуації, як тужила за рідною Смілою, як повернулася додому й лише там з’ясувала, наскільки страшною була та війна. До речі, письменниця й сама чимало розповіла про свої юні роки в автобіографічних книжках «Де народився, там і згодився», «Над Тавдой-рекой». Ці та інші твори видатної землячки бібліотекар презентувала читачам для подальшого, вже самостійного ознайомлення з долею та творчістю Майї Фролової.

     Нашим постійним читачам ми нагадуємо, що в бібліотеці триває обласний веб-квест із популяризації творчості Майї Фролової «Вічна таїна таланта». Долучитися в якості учасників уже пізно, але можна слідкувати за боротьбою зареєстрованих конкурсантів і дізнатися чимало про письменницю. Подробиці шукайте в блозі квесту

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG