background

     Рівно тиждень тривали в бібліотеці заходи, присвячені Міжнародному дню рідної мови. Метою різноманітних змагань і пізнавальних годин була популяризація знань про походження, розвиток і можливості однієї з наймелодійніших мов світу – нашої рідної, української.

     Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів не лише допоміг своїм читачам здобути необхідні філологічні знання, а й дав можливість позмагатися з друзями в опануванні лінгвістичних скарбів. Так, пізнавальна відеогодина «Віками твориться мова» для учнів 10-Б класу СПШ № 17 містила відомості про виникнення першої писемності та її розподіл на піктографічне, символьне, ідеографічне та звукове письмо; про заснування кирилиці й глаголиці; про роль Нестора-літописця в історії держави; про утиски, яких зазнавала українська мова в часи царизму; про перших її популяризаторів-письменників тощо. Наприкінці заходу читачів вражали поетичними й прозовими творами, в яких кожне слово починалося з однієї літери, – тавтограмами. А ще привчали цінувати ритміку й лексичне багатство нашого основного інструмента спілкування за допомогою прекрасних тематичних віршів.

     Потренувати свої вербальні навички учні 6-Г класу СПШ 17 мали нагоду завдяки мовній розвідці «Твій пароль – рідна мова», яку для них також організували в цьому відділі. На юних філологів чекали редакторські виправи на безграмотному тексті, перевірка знання алфавіту й уміння розташувати слова в абетковому порядку, вікторина на розуміння фразеологізмів та вправність у перекладі сталих словосполучень з російської на українську, популярна гра з розщеплення довгого слова на десяток менших. Випробуванням передував блок пізнавальної інформації про акровірші, паліндроми, слова-рекордсмени (скажімо, за довжиною) й те, чим ми можемо похвалитися в лексиці. А за підсумками заходу учасники команди-переможця (за титул знавців боролися дві групи) здобули пам’ятну грамоту.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     В організації ігор не відставали від колег і працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Для учнів 3-А і 3-Б класу СПШ № 33 імені Василя Симоненка тут провели мовні забавлянки «Рідна мова – справжнє диво». Конкурси на знання діалектизмів, народних приказок, рідковживаних слів на позначення кольорів, кмітливість і швидкість мислення стабільно користуються успіхом серед маленьких читачів нашої бібліотеки. Завдяки кумедним картинкам, яскравим зображенням машин і «буквенним» рухливим перестановкам, запозиченим із популярного телевізійного шоу, малюки вчаться цінувати мову й визначати для себе напрямок особистих побутових досліджень у цій царині.

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG