background

     Після деяких новорічних заходів, які цього року організував відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, ніхто не засумнівається, що дізнаватися різні цікавинки про свято – не менш захопливе заняття, ніж співати, стрибати й розігрувати сценки. Закордонні діди морози, благородні вчинки улюбленого українського святого, бабусині секрети з оформлення святкового столу… От наслухаєшся таких відомостей, і Різдва просто несила дочекатися навіть дорослим, що вже казати про дітей!

     Як годиться відзначати головне світське свято року в різних країнах та хто приносить подарунки слухняним дітлахам за кордоном, учням 3-А класу ЗОШ № 19 та 3-А класу СПШ № 33 ім. Василя Симоненка розповіли на пізнавальній годині «Де живе Санта-Клаус». Малюки радо уявляли, як спостерігають вогняні шоу просто на вулицях у Шотландії й дарують друзям вуглинки в Англії; як обливають одне одного водою в Таїланді й поспішають з’їсти 12 виноградин під бій курантів в Іспанії; як ідуть у гості із каменем за пазухою в Греції й засмагають на пляжі в Австралії (там-бо новорічна ніч – розпал літа); як прикрашають слонів в Індії й смакують шоколадним поросям в Угорщині. А ще особисто знайомляться з феєю Бефаною, Бабо Натале, Йоулупуккі, Пер Ноелем, Санта-Клаусом і його ельфами-помічниками та іншими добрими чаклунами, що всі свої чари витрачають на підготовку й доставку дивовижних презентів під ялинку.

     З далеких мандрів завжди приємно повертатися додому – тут у нагоді дітлашні став лекторій з популяризації духовної спадщини «Джерельце», що також працює у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. У його межах у грудні пройшло відразу два заходи. Учасниками першого – етнографічної лекції «Миколай у вишиванці розбудить подарунком вранці» – стали учні 1-Г  та 2-В класів СПШ № 17 та 3-А класу ЗОШ № 19. Читачам розповіли про величезну прихильність святого Миколая до малечі й узагалі до людей. Увагу приділили тим небагатьом фактам реальної біографії й значно більш численним легендам про неймовірні дива, що пов’язані з особою єпископа Мир Лікійських. Діти дізналися, що Миколай приязно ставиться не лише до наймолодших, а ще й неабияк допомагає мореплавцям у їхніх непростих подорожах. І за життя не минав будинки бідарів, підкидаючи придане небагатим, але порядним дівчатам на порі. Учні 3-А класу ЗОШ № 19 написали святому листи, у яких зізналися у своїх найзаповітніших мріях і попросили про мир і злагоду для своїх родин та всієї України.

     Інша етнографічна лекція в межах «Джерельця» «У міста і села йде зима весела» пройшла для учнів 3-Є та 2-Б класів СПШ № 17 і підсумувала інформацію про всі свята зимового циклу з грудня по січень. Бібліотекар спілкувалася із читачами окремо про День святої Катерини та День апостола Андрія зі звичним для 7 і 13 грудня ворожінням дівчат й розіграшами хлопців. Про традиційні «миколайчики» і 12 різдвяних страв на чолі з «багатою» кутею. Про щедрування, засівання, водіння Кози на Меланки і Василя та купання в крижаних ставках на Водохреща. Народні звичаї припали малюкам до смаку. Бозна, можливо хтось із дітлахів запровадить старовинні обряди й у своїй оселі або принаймні підкине таку ідею батькам. Та всі без винятку знатимуть, як урізноманітнити свої зимові канікули й зробити свята неповторними.

  

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg