background

      Нерідко в розпалі сварки батьки дивуються «грамотності» свого чада, коли останнє пафосно виголошує сакраментальну фразу: «Я маю право!..». Продовженням, здебільшого, є слова: «…дивитися телевізор», «…гуляти з друзями до півночі», «…сидіти в Мережі». Та чи усвідомлюють малі бешкетники, що тема права – насправді не привід для жартів і з’ясування стосунків із батьками й учителями? І, мабуть, не всі підлітки усвідомлюють, що часом їхні однолітки зростають у неблагополучних родинах, а то й узагалі в обставинах, коли змушені боротися за задоволення навіть своїх базових потреб. Осягнути значення цієї важливої теми й перевірити свою правову ерудицію нашим читачам допомогли заходи, що пройшли в бібліотеці з нагоди Всеукраїнського тижня права.

     У відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів до теми підійшли дуже серйозно. Так, для учнів 5-А і 5-Б класів СПШ № 3, 5-Б класу Першої міської гімназії та 5-А класу ЗОШ № 11 працівники відділу провели годину правових знань «Є права у кожного із нас». Детально розбираючи основні положення Конвенції ООН про права дитини й відповідних українських документів, зокрема, її право на любов і піклування, на життя, медичну допомогу, освіту, інформацію, відпочинок, на захист від насильства й наркоманії тощо, бібліотекар навела численні приклади з новітньої історії нашої країни. У пригоді стали матеріали із засобів масової інформації, книжок, «із життя». Вони дали змогу унаочнити ті страшні правопорушення яких зазнають менш успішні однолітки читачів. Для комплексного розуміння теми присутні переглянули уривки із документальної стрічки про заснування системи права й законності в різних країнах світу.

     Безперечно, важливо не лише мати перелік своїх узаконених можливостей, а й вміти їх застосовувати в побуті. У цьому плані корисним для учнів 8-Ф класу СПШ № 17, 7-го та 8-их класів ЗОШ № 11, 7-А класу ЗОШ № 12, дітей, що відпочивають в багатопрофільному санаторії «Сосновий бір», став тренінг «Є права у кожного із нас», який також пройшов у цьому відділі. Учасники заходу самостійно пригадували й виголошували свої права; вчилися цінувати кодекси й інструкції, граючи в гру з незрозумілими правилами. А ще моделювали ситуацію, за якої в місті слід ввести комендантську годину. Гравці об’єдналися в команди «батьків» і «дітей», намагаючись, з одного боку, обмежити «менших» у правах, а з іншого, пояснити, чому такі обмеження теоретично могли б порятувати їм життя.

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

     Перевести обговорення законодавства в практичну площину вирішили й в інших відділах бібліотеки. Зокрема, відділ масової роботи та естетичного виховання організував для учнів 9-Г класу СПШ № 17 турнір правознавців «Знати закони, відповідати перед законом». Об’єднавшись у команди «Феміда» й «Фортуна», гравці відповідали на питання спеціальної правової вікторини й проходили тематичні тести на перевірку їхнього знання законів України. Розгадували, який предмет, потрібний одночасно лиходіям і судмедекспертам, захований у «чорній скрині». Розшифровували закодований вислів про важливість правової держави. А ще намагалися оцінити конкретні життєві ситуації з погляду законності й навіть вдавалися до пантоміми, аби втілити для друзів терміни «заповіт», «Конституція», «податок» та ін. Змагання й розвеселило учасників, і показало, що наші читачі непогано володіють юридичною термінологією.

     Користувачі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів – учні 3-А класу СПШ № 3 – відвідали правознавчу гру «Азбука права для дітей». Бібліотекарі також перевіряли їхні знання вищеназваної Конвенції ООН за допомогою вікторини. А ще запропонували проаналізувати правопорушення, вчинені загальновідомими казковими персонажами в народних й авторських сюжетах. І «розбавили» гру питаннями з екрану – малюки мали збагнути, про яке їхнє право йдеться, лише поглянувши на спеціально дібрані слайди.

     Крім того, кожен відвідувач бібліотеки має змогу ознайомитися з книжковою виставкою «Я маю право», яка постійно діє в читальному залі цього відділу.   

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.jpg