background

     «Немає у світі більшого задоволення, ніж дружня бесіда», – вважав Іоанн Дамаскін. А спілкування з розумними, творчими людьми дарує не тільки задоволення, а й колосальну користь, – вирішили у відділі масової роботи та естетичного виховання. І протягом Тижня дитячого читання провели для своїх користувачів зустрічі аж з трьома такими людьми – талановитими спеціалістами з різних видів мистецтва.

     Основні закони живопису та особливості артистичного бачення дійсності учням 2-А і 3-Б класів Першої міської гімназії розкрила Марина Григорівна Артеменко – керівник майстерні молодого художника «Світ у фарбах». «Родзинкою» зустрічі став майстер-клас «Картина з яєчної шкарлупки». Молода мисткиня не лише говорила з дітками на тему живопису, а й на практиці продемонструвала, як можна, доклавши бодай трішечки зусиль, відчути себе художником. Особливо діти зраділи такому формату спілкування перед важливим християнським святом – Великоднем. Тож зображення були тематичними: з розмальованими яйцями та весняними квітами.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Бачити мистецтво в нерозривному зв’язку з традиціями народу, національними й духовними символами українців вчила учнів 4-Б класу СПШ № 3 народна майстриня з м. Сміла Олена Михайлівна Черноус на зустрічі «Магічна сила оберегів». Демонструючи свої роботи, які експонуються в галереї відділу масової роботи та естетичного виховання, Олена Михайлівна пояснила глибокий зміст зображених на них образів – дерева роду, дідуха, підкови, печі, калини, кота, корови тощо. Майстриня розповіла про давні звичаї й ритуали в селянських родинах, пов’язані з предметами побуту, збіжжям й оздобленням хати. Також обговорила з дітьми процес виготовлення ляльки-мотанки, нагадала деякі забобони та вірування, що стосуються створення цієї іграшки, та підкреслила її значення в оселі. А ще Олена Михайлівна представила дітям своїх домовиків, вироблених із природних матеріалів. Зустріч завершилася відповідями на питання малюків й інформацією про те, які ще шедеври створюються професіоналами з декоративно-прикладного мистецтва.

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Та мистецтво апелює не лише до зору й тактильних відчуттів, а й пропонує поціновувачам підключити фантазію й інтелект. Це стосується насамперед літератури. З представником такого виду мистецтва – Миколою Доскочем – мали приємність спілкуватися учні 4-А класу СПШ № 3 під час творчої зустрічі «Чарівний світ мрій Миколи Доскоча». Автор художньої прози, публіцистики, сатиричної й інтимної лірики від поетичної мініатюри до поем, дитячий письменник, а ще заслужений працівник культури України та член Національної спілки журналістів України, він мав чимало цікавих тем для бесіди з юним поколінням. Розповідав про свої дитячі книги «Казку про Лоскотуху і Джуса» та «Казку про Хтося і Ажку» (одному найбільш допитливому й зацікавленому читачеві навіть подарував примірник останньої); про те, як створювалися персонажі його творів; про значення літератури в житті й те, що вплив від неї завжди перевищуватиме ефект від Інтернету й ТБ; про шкідливі звички й правильний спосіб життя. Спілкування вийшло теплим, довірливим і напрочуд щирим.

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG